5 Μαρ 2009

«Νιετ» από τη Ρωσία με αγάπη, «ελάτε να μας ελέγξετε» εμείς

Ο κίνδυνος απώλειας της ρώσικης αγοράς για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά είναι ορατός। Μας αγαπάνε βέβαια οι Ρώσοι -έχουμε και ελληνικής καταγωγής τον υπουργό Γεωργίας τους- αλλά… δεν βλέπουμε φως στο τούνελ με την έκδοση πιστοποιητικών. Ζητήσαμε από τους Ρώσους να μας πιστοποιήσουν τα νέα έξι (6), ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, αλλά εκείνοι δεν φαίνεται να δέχονται την πρότασή μας. Όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Ρωσία, κάποια προϊόντα που εισήχθηκαν από την Ε.Ε. δεν τηρούσαν τις ρώσικες προδιαγραφές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Ρώσοι να υποστηρίζουν ότι τα εργαστήρια στην Ε.Ε. πού έχουν ήδη αποδεχτεί χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές τους άρα δεν υπάρχει λόγος να πιστοποιήσουν και άλλα.

Τώρα ζητάμε να έρθουν οι ίδιοι οι Ρώσοι στην Ελλάδα (!) να πιστοποιούν τις δικές μας μονάδες (τυποποιητήρια και συσκευαστήρια ροδάκινων) «ώστε να διασφαλιστούν αφενός μεν η ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων αφετέρου δε ο αποκλεισμός των παραβατών από τις εξαγωγές», όπως λέει το ΥπΑΑΤ. «Αλήθεια οι Ρώσοι θα έκαναν δεκτό αίτημα να πάμε εμείς να πιστοποιήσουμε τις μονάδες παραγωγής τους;» ρωτάμε. Τόσους Οργανισμούς πιστοποίησης έχουμε στην Ελλάδα, τόσοι υπάλληλοι εργάζονται σε αυτούς, τόσα χρήματα πληρώνει ο Έλληνας αγρότης και φορολογούμενος και τώρα πάμε να φέρουμε και τους Ρώσους να μας ελέγχουν; Η νοοτροπία «ραγιά» που ακολουθούμε το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι στο μέλλον να ανοίξει η όρεξη των Ρώσων και να θέλουν να βάλουν και άλλα προϊόντα στο «πακέτο» ελέγχων.
Μετά όλα αυτά ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των Ελλήνων εξαγωγέων, που βλέπουν να χάνουν τον κύριο προορισμό των ελληνικών ροδάκινων. «Κατά πληροφορίες μας, η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία ίσως δεν εγκρίνει τα νέα έξι (6), ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που προτάθηκαν για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά βάσει των ρωσικών προδιαγραφών», δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.
Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκη αναφέρει «τούτο εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο απώλειας της ρωσικής αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά μας νωπά και μεταποιημένα, λόγω του γεγονότος ότι τα ήδη εγκεκριμένα εργαστήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των ελέγχων, πολύ περισσότερο αν διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων, για τα οποία θα εφαρμόζεται το άρθρο 6 του Memorandum E.E. - Ρωσίας και καθίσταται επείγουσα η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής.
Επιβάλλεται η ανάγκη άμεσης επαφής και συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης με τις ρωσικές αρχές για την έγκριση δημιουργίας «Προγράμματος - Βάσης Δεδομένων ελέγχου υπολειμμάτων και προαναγγελίας φορτώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν φρούτα και λαχανικά προς την Ρωσία» (κατά το Πρότυπο της Ολλανδίας) πιλοτικά για το 2009, όπως αυτό προτάθηκε από τον Σύνδεσμό μας στο Συμβούλιο Εξαγωγών.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον χειρισμό μέχρι σήμερα, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, τόσο για την αποδοχή των δυσμενών όρων του υπογραφέντος μνημονίου Ε.Ε / Ρωσίας, όσο και την καθυστέρηση τους στην μη έγκαιρη διαπίστευση ικανού αριθμού εργαστηρίων και παρακαλούμε τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών για την παρέμβασή τους, κατά λόγο αρμοδιότητος, για την επίτευξη συμφωνίας με την ρωσική κυβέρνηση.
Η οποιαδήποτε μεταβατική κατ εξαίρεση συμφωνία, της χώρας μας ή της Ε.Ε για την χώρα μας είτε της έγκρισης των εργαστηρίων Ανάλυσης είτε της εφαρμογής του προτεινόμενου Προγράμματος, πρέπει να επιτευχθεί προ της έναρξης της εμπορικής περιόδου των θερινών μας φρούτων και λαχανικών, δεδομένου ότι για ορισμένα από αυτά η ρωσική αγορά είναι μονόδρομος και το 60% διατίθεται σε αυτήν».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε συναγωνιστά Σταύρε,
παρακολουθούμε τη δράση σου εδώ και 7 χρόνια και διαπιστώνουμε ότι από όποιο πόστο κι αν έχεις αγωνιστεί υπηρετείς τα ίδια ιδανικά με την ίδια συνέπεια. Θα θέλαμε να μας ενημερώσεις μέσα απο το site αυτό για τα μελλοντικά σου σχέδια γύρω από το Κ.Χ.Τ.Ε.
Μετά τιμής
γγ ΟΤΕΣΔΑΚ

Σταύρος Παϊσιάδης είπε...

θα ηθελα να μου εξηγήσετε τα αρχικα Κ.Χ.Τ.Ε.