3 Φεβ 2009

Το «λιμάνι της αγωνίας» έγινε ο Πειραιάς για την κυβέρνηση

Όλα πήγαιναν «επικοινωνιακά» καλά για την κυβέρνηση και φαινόταν ότι θα ξεπερνούσε το «σκόπελο» των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν ξαφνικά μια ομάδα αγροτών της Κρήτης που έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, «αιφνιδίασε» τους πάντες στο Μαξίμου। Από εκείνη τη στιγμή το ένα λάθος έρχεται μετά το άλλο και οδηγεί σε ένα «Βατερλό» που κανείς δεν ξέρει ακόμη τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει. Πάντως η «πρώτη μέρα» του υπουργού στις Βρυξέλλες ήταν με «ρεπό» αφού δεν κατάφερε να συναντήσει την Κύπρια Επίτροπο. Στο μεταξύ, περίπου 100 ακόμα αγρότες προερχόμενοι από την Κρήτη αποβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους

Μετά από έρευνα δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε πως ο κ. Χατζηγάκης αναχώρησε από την Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Κόνραντ» των Βρυξελών στις 19:30 το βράδυ. Ο υπουργός ήταν λοιπόν στην Αθήνα, όταν οι αγρότες τα ξημερώματα έφταναν στον Πειραιά και ζητούσαν επιμόνως συνάντηση μαζί του και όταν η Αστυνομία τους απαγόρευε να διαδηλώσουν με τρακτέρ τους έξω από το υπουργείο τους (!) στην οδό Αχαρνών. Ο κ. Χατζηγάκης είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να συναντηθεί με την Κύπρια επίτροπο Αντρούλα Βασιλείου, ωστόσο το ραντεβού δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Επιτρόπου. Οι επαφές του Σ. Χατζηγάκη συνεχίζονται την Τρίτη με τον επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη. Η κρίσιμη συνάντησή του υπουργού θα γίνει την Τετάρτη με την αρμόδια, για την αγροτική πολιτική Επίτροπο, Μάριον Φίσερ Μπόελ.
Ενώ οι αγρότες αποφάσισαν την Τρίτη (3/2) το πρωί να μη κάνουν καμιά πορεία ούτε προς το ΥΠΑΑΤ ούτε προς τη Βουλή και το βράδυ να αποχωρήσουν για την Κρήτη και φάνηκε ότι τα πράγματα θα ηρεμούσαν μετά τα χθεσινά «ατυχή» γεγονότα ξαφνικά - και ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες των πρωινάδικων είχαν αποσυρθεί - ξέσπασαν ξανά συγκρούσεις και εκτεταμένη χρήση χημικών. Νωρίτερα οι αγρότες είχαν ζητήσει να έρθουν στο λιμάνι εκπρόσωποι αγροτών για να τους ενημερώσουν για τα αιτήματά τους και είχε μόλις φτάσει στην είσοδο του λιμανιού στον Αγ. Διονύση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Στη σύντομη ομιλία του - λόγω των δακρυγόνων την έκανε σε κοντινή ταβέρνα - ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και κατέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει από το πρωί της Δευτέρας απέναντι στους αγρότες. Την ίδια στιγμή όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, βλέπουν αιφνιδιασμένοι την ίδια αστυνομία που για ένα μήνα καθόταν και «χάζευε» τους κουκουλοφόρους να καίνε και να λεηλατούν τα μαγαζιά της πρωτεύουσας και των υπολοίπων πόλεων της χώρας, τώρα να ξεσπάνε απέναντι στους γεωργούς και κτηνοτρόφους - που δεν κρύβουν τα πρόσωπά τους - λες και ανακάλυψαν τους εγκεφάλους του αναρχικού κινήματος στην πατρίδα μας μέσα στο αγροτικό κίνημα. Οι αγρότες πάντως επέδειξαν και έμπρακτα την επιθυμία τους να μην γίνουν επεισόδια στην πρωτεύουσα, καθώς απέφυγαν τελικά να κάνουν κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες ομάδες για την δημιουργία επεισοδίων.
Κάποιοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά στην ύπαιθρο και δεν θέλουν τα ενημερωθούν για τα πραγματικά προβλήματά της, αλλά αρέσκονται να κάνουν εμφανίσεις στις τηλεοπτικές κάμερες. Η πληροφόρηση τα τελευταία χρόνια γίνεται και μέσω διαδικτύου και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Δυστυχώς για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ή δεν θέλει να αναδείξει στελέχη που να μπορούν να επικοινωνούν με όσους διαμαρτύρονται στο δρόμο. Καλές οι κάμερες αλλά η δουλειά κάποιων πρέπει να είναι η επικοινωνία με το λαό στους δρόμους.
Αποκλεισμένα παρέμειναν όλη τη νύχτα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο. Νέο «ραντεβού» για το πρωί της Τρίτης έξω από τις δύο δημόσιες υπηρεσίες των Χανίων έδωσαν οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν σε πορεία συμπαράστασης των αγροτών της Κρήτης που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Παραμένουν στο μπλόκο του Προμαχώνα οι αγρότες της περιοχής κι όπως δηλώνουν, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Ο συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός τη Δευτέρα, όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μόνη εξαίρεση μία ώρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν επετράπη να περάσουν τα σύνορα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.«Δηλώνουμε αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους αγρότες της Κρήτης και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας», τονίζει ο Πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών, Νιγρίτας Στέργιος Λίτος. Κύριο αίτημα των αγροτών είναι η κατάθεση των αποζημιώσεων στα βιβλιάριά τους, ποσό που ανέρχεται, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, στα 2.500.000 Ευρώ. Όπως είχαμε γράψει στον Αγροτύπο, οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο και Οικονομικών Αθανάσιο Μπούρα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (!!!), αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις των υφυπουργών. Ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο κτίριο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε με τους συμπατριώτες μας αγρότες από την Κρήτη έναν εποικοδομητικό διάλογο για αρκετές ώρες, με την παρουσία και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Θανάση Μπούρα. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου αυτού: 1. Διευκρινίστηκαν ορισμένα θέματα τα οποία τέθηκαν 2. Σε κάποια από τα ζητήματα που μας τέθηκαν, δόθηκαν άμεσα λύσεις 3. Παραλάβαμε το ψήφισμα των αγροτών το οποίο και εστάλη άμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη στις Βρυξέλλες όπου θα μελετηθεί. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να συναντήσει τους συμπατριώτες μας αγρότες από την Κρήτη, αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κατατέθηκε μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση για τους αγρότες. Έχω την πεποίθηση, εμπιστευόμενος τους αγρότες της Κρήτης, ότι θα αποφασίσουν και θα μας ανακοινώσουν σύντομα την απόφασή τους έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αξιόπιστο και σοβαρό αποτέλεσμα το οποίο θα ενισχύει αφενός τη λύση των προβλημάτων τους, αφετέρου την ηρεμία των πολιτών στην Αθήνα και την Αττική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: