9 Οκτ 2008

Καρδίτσα: Παρουσίαση αποτελεσμάτων πειραματικής καλλιέργειας Stevia

Μαζική ήταν η προσέλευση καπνοπαραγωγών από όλη τη χώρα στο χωριό Αγία Παρασκευή Σοφάδων, όπου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο πειραματισμών του φυτού Stevia rebaudiana, την Παρασκευή (3/10). Μια εκδήλωση που προσέφερε γνώση και ελπίδα στους καπνοπαραγωγούς ότι μπορεί κάτι πολύ καλό να προκύψει στο άμεσο μέλλον από την καλλιέργεια της Stevia στη χώρα μας. Περισσότεροι από 200 καπνοπαραγωγοί από τις καπνικές περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας (Ελασσόνας – Τυρνάβου - Όσσας) Φθιώτιδας (Λαμίας – Λιανοκλαδίου – Τιθορέας – Αμφίκλειας - Αταλάντης) Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Γιαννιτσών και Πέλλας, κατέκλυσαν το χώρο του δημοτικού σχολείου Αγ. Παρασκευής.

Η πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καρδίτσας προσέλευση τόσου μεγάλου αριθμού καπνοπαραγωγών, ήταν η καλύτερη δικαίωση της πρωτοβουλίας που είχε η ΟΠΑΚ – Καπνικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, να προχωρήσει σε συνεργασία με την «ΑΓΡΟΑΞΩΝ ΑΕ», στην εκτέλεση (χωρίς καμία έξωθεν χρηματική βοήθεια) δύο πειραματισμών του φυτού Stevia rebaudiana, ώστε να έχει η ομάδα δικά της πειραματικά στοιχεία, αυθεντικά, χωρίς διάφορες σκοπιμότητες, που πολλές φορές αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν εντυπώσεις στους παραγωγούς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εκδήλωση άρχισε λόγω της βροχής, αντί για τον αγρό των πειραματισμών στο δημοτικό σχολείο, όπου μετά από χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους καπνοπαραγωγούς του προέδρου της ΟΠΑΚ κ. Παναγιώτη Κεφαλά και τον πρόεδρο της εταιρίας «ΑΓΡΟΑΞΩΝ» ΑΕ κ. Ηλία Τσιαπαρδούκα, ο γεωπόνος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας και ενεργό μέλος της ΟΠΑΚ κ. Κων/νος Ζαχοκώστας που ήταν και επιστημονικός υπεύθυνος των πειραμάτων, ενημέρωσε διεξοδικά τους καπνοπαραγωγούς για το φυτό Stevia rebaudiana, την προέλευσή του τους πειραματισμούς που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, και τα πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν διεθνώς, τις χρήσεις της ουσίας «Στεβιοσίδης» που παράγεται από το φυτό, τις πολύ εξαιρετικές ιδιότητες που έχει και που το καθιστούν τόσο επιζητούμενο και τις προοπτικές που έχει η καλλιέργεια αυτή στη χώρα μας, όταν πάρει τη σχετική άδεια από την Ε.Ε. Ακόμη τους ενημέρωσε για την τεχνική της καλλιέργειας του φυτού, που τόσο πολύ ομοιάζει με την καπνοκαλλιέργεια ,και για τα προβλήματα που έχουν σκοπό να επιλύσουν οι δύο πειραματισμοί.
Οι πειραματισμοί που έγιναν ήταν:
1. Πείραμα αποστάσεων φυτείας, για να βρεθεί ο κατάλληλος αριθμός φυτών/στρέμμα και που είναι 5000φυτά/στρέμμα περίπου2. Πείραμα προσδιορισμού της συγκέντρωσης της Στεβιοσίδης στα φύλλα, ανάλογα με την ηλικία του φυτού - Προσδιορισμός του κατάλληλου χρονικού σημείου από την μεταφύτευση μέχρι την κοπή - συλλογή των φύλλων, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα % σε Στεβιοσίδη, μεγαλύτερη οικονομικότητα της καλλιέργειας.
Στο σημείο αυτό τονίστηκε από τον ομιλητή ,ότι το πείραμα αυτό γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας , και τα δείγματα ,που συγκεντρώθηκαν και έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, θα δώσουν ασφαλής πληροφορίες για τον κατάλληλο χρόνο συλλογής των φύλλων του φυτού Stevia Rebaudiana και την περιεκτικότητα των φυτών % στην Στεβιοσίδη, από την μεταφύτευση μέχρι την άνθηση των φυτών. Ακόμη δόθηκαν οδηγίες - συμβουλές για την λίπανση - άρδευση - ζιζανιοκτονία της καλλιέργειας, ενώ τονίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί ασθένειες και εχθροί. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους καπνοπαραγωγούς πάνω στην τεχνική της καλλιέργειας, της αποξήρανσης, της εμπορίας της πιθανής οικονομικότητας κλπ. Σε όλες τις ερωτήσεις εδόθησαν διευκρινιστικές απαντήσεις και οι παραγωγοί έμειναν με την προσδοκία ότι όταν η καλλιέργεια αυτή εγκριθεί από την Ε.Ε., ίσως θα είναι η καλλιέργεια που θα αντικαταστήσει επάξια από άποψη εισοδήματος την καλλιέργεια των καπνών Virginia. Στην συγκέντρωση εκτός των άλλων παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Φώτης Κάϊας και Αθανάσιος Σκάρλος, Αντιδήμαρχοι Δήμου Σοφάδων, ο κ. Κων/νος Τέλιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Καρδίτσας, ο Προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας ΕΘΙΑΓΕ κ. Ανδρέας Χαραλάμπους και ο γεωπόνος του σταθμού κ. Απόστολος Τέλιος και πολλοί πρόεδροι ΟΠΑΚ από διάφορες καπνικές περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: