9 Οκτ 2008

Επιτέλους, υπάρχει εθνική στρατηγική για το βαμβάκι;


Η εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας δεν θα «πονέσει» τον υπουργό και τους συμβούλους του। Θα «πονέσει» τους χιλιάδες παραγωγούς του νομού μας και τις οικογένειές τους», τόνισαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Με ιδιαίτερη θλίψη η Ν.Α. Πέλλας παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ότι αφορά την βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και μας καταγγέλλει την έλλειψη χάραξης εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι.

Οι παραγωγοί νιώθουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον, συζητούν έντονα την προοπτική να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, κίνητρα για την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος δεν υπάρχουν και όλες οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη σε υποδομές φαίνεται να είναι αντιοικονομικές επιλογές που βυθίζουν του βαμβακοκαλλιεργητές στην πτώχευση. Θεωρούμε υπέρτατο πλεονασμό να τονίσουμε την σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας στην οικονομία της Ελλάδας. Θεωρούμε υπέρτατο πλεονασμό να τονίσουμε ότι άλλο ένα αγροτικό προϊόν οδηγείται σε σταδιακή εγκατάλειψη. Αυτό, όμως, που θέλουμε να τονίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο είναι η απουσία οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής σε ότι αφορά το βαμβάκι.
Επιτέλους ας ανακοινώσει το ΥΑΑ&Τ τις απόψεις του για το εάν: 1. Θεωρεί ότι η καλλιέργεια του βάμβακος αποτελεί μία ανταγωνιστική καλλιέργεια για την Ελλάδα. 2. Θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν ποιοτικό βαμβάκι, και αν ναι ποιες ήταν οι δράσεις που ανέλαβε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης να ανακοινώσει: 1. Ποια είναι τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την χάραξη της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι και με ποιους τρόπους λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας 2. Με ποιον τρόπο εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί την χώρα της Ε.Ε. που χαράσσει την Ευρωπαϊκή πολιτική για το βαμβάκι καθώς ουσιαστικά αποτελεί το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. όπου η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι εθνική σημαντική και επομένως θα έπρεπε οι θέσεις της να γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους.
Έχοντας υπόψη την τελευταία ανακοίνωση της Εθνικής Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος, όπου γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της σύνδεσης τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την σύνταξη προγράμματος για την απορρόφηση των 18.000.000 € του 2ου πυλώνα, δεν είναι δυνατό να μην αναφέρουμε ότι η Νομαρχία Πέλλας είχε έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις της σε ότι αφορά τα παραπάνω θέματα, όταν ακόμα η διαπραγμάτευση για τον τελευταίο Κανονισμό του βάμβακος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Δυστυχώς, αυτές οι προτάσεις ουδέποτε συζητήθηκαν.
Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι:
α. Ο τομέας του βάμβακος αποτελεί έναν αγροτικό τομέα που ως χώρα οφείλουμε να υπερασπιστούμε ως κόρη οφθαλμού β. Ο Νομός Πέλλας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή βαμβακιού πιστοποιημένης ποιότητας και καταγωγής γ. Η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι θα πρέπει να επικεντρώνεται στα κίνητρα για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και όχι να αρχίζει και να τελειώνει στην απλή λογική του υπολογισμού του ποσού της επιδότησης ανά στρέμμα. δ. Τα προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας είναι δυνατό να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο μεταξύ των αρμόδιων φορέων και από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να εργαστούν σκληρά, μακριά από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. δ. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην περιοχή των οποίων καλλιεργείται βαμβάκι επιβάλλεται να έχουν άποψη και να ερωτώνται από το ΥΠΑΑ&Τ σε ότι αφορά θέματα χάραξης εθνικής στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: