22 Σεπ 2008

Ανάπτυξη και γαλαζοπράσινα φιλελεύθερα άλογα

Τι μας μάθαιναν όλα αυτά τα χρόνια οι μαθητές της «φιλελευθεροποίησης» της παγκόσμιας αγοράς; Ότι η οικονομία της αγοράς μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε φιλελεύθερες οικονομίες.

Αλλά αυτό που συμβαίνει στη Κίνα τα ανάτρεψε όλα. Η χώρα αυτή προβλέπεται να μετατραπεί στη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο τα επόμενα 10 - 15 χρόνια.Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κινέζικη οικονομία βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των ξένων επενδυτών. Το οικονομικό σύστημα της χώρας αυτής είναι αυστηρά ελεγχόμενο. Είναι ένα μονοκομματικό πολίτευμα (κομμουνιστικό) που συνδυάζει τον επιθετικό καπιταλισμό με πολλά στελέχη του κόμματος να ελέγχουν ή να συμμετέχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι τιμές είναι ελεγχόμενες σε πολλές περιπτώσεις και ειδικότερα στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Η θεωρία ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φέρει πολιτικές διεκδικήσεις και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν φαίνεται να εφαρμόζεται. Η οικονομική ανάπτυξη εκτονώνει τις εντάσεις.Βέβαια υπάρχουν τα ελαττώματα του κομμουνισμού, μεταξύ των οποίων είναι η εξίσωση του λαού προς τα κάτω, η παραγωγή χαμηλής ποιότητας προϊόντων, η ανάπτυξη λόγω των χαμηλών ημερομισθίων και η καταστροφή του περιβάλλοντος.Αλλά αν το σύστημα μπορεί να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, γιατί να μη λειτουργεί και αντίστροφα κάτω από διαφορετικές προτεραιότητες. Δηλαδή αντί να ρίχνουμε το κόστος λόγω μειωμένων εργατικών, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη ρομποτική τεχνολογία που θα μειώσει τους εργαζομένους σε κάθε εργοστάσιο. Ο αυτοματισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς σήμερα αρκεί να υπάρξουν επενδύσεις. Με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε εργατικό δυναμικό που θα είναι πολύ εξειδικευμένο.
Επίσης θα μπορούμε, με την χρήση της τεχνολογίας, να μειώσουμε την απασχόληση και να δώσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζομένους. Άρα υπάρχει το τεχνολογικό υπόβαθρο που αν το ακολουθήσουμε, με τη βοήθεια των επενδύσεων, μπορούμε να έχουμε την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής και μεταποίησης, με μικρό αριθμό απασχολούμενων και άριστης ποιότητας προϊόντων. Πρέπει παράλληλα να υπάρξουν κεφάλαια για την έρευνα που θα γίνει εφαρμοσμένη και όχι ακαδημαϊκή. Ακόμη με τη πράσινη οικονομική ανάπτυξη, μπορούμε να έχουμε την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας, που με την έρευνα θα αναπτυχθεί, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα να εξαχθεί προς τις υπόλοιπες χώρες, που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα. Η μαζική παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας μπορεί να απορροφηθεί μέσα από την ευρωπαϊκή αγορά.
Σήμερα θέλουμε προϊόντα χαμηλού κόστους, αυτό το καταφέρνουμε ή με τα χαμηλά εργατικά μεροκάματα ή με την τεχνολογική υποστήριξη. Για να ανταγωνιστούμε την ανατολή θα πρέπει να προσφύγουμε στην υψηλή τεχνολογία.
Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική πολιτική αλλαγή προς τον προστατευτισμό, δηλαδή την προστασία του ελληνικού προϊόντος και σε προέκταση την προστασία του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου. Προσωπικά το ΠΟΕ τον έχω γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι .......

Δεν υπάρχουν σχόλια: