10 Σεπ 2008

Έλεγχοι στα καλαμπόκια Ρουμανίας και Βουλγαρίας... που είναι ακόμη στα χωράφια

Δήλωσε κάποιος ότι τα στάρια που μπαίνουν στην Ελλάδα είναι φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας, αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές αραβόσιτου διέταξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός. Βέβαια εγώ μένω με την απορία, πως έχει πληροφορίες το υπουργείο ότι τα καλαμπόκια από Βουλγαρία και Ρουμανία είναι επιμολυσμένα και θα αυξηθούν οι έλεγχοι, όταν αυτά ακόμη δεν έχουν φύγει από τα χωράφια. Όπως συνηθίζει το υπουργείο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, για το αν υπάρχουν και ποια είναι τα φορτία επιμολυσμένων ζωοτροφών, αλλά περιορίστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση με «ενημερωτική» διάθεση για τον τρόπο ελέγχων στις εισαγωγές δημητριακών. Τώρα με το δίκιο τους κάποιες πρεσβείες στην Αθήνα αναμένεται να «ενοχληθούν».

Αν αφαιρέσουμε τις «διαφημιστικές» ανακοινώσεις και κάνουμε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, θα δούμε ότι η κατανάλωση αλεύρων μειώθηκε αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως και ότι οι ΕΑΣ «πνίγηκαν» από στάρια, που περιμένουν στις αποθήκες να πιάσουν μια καλή τιμή. Επίσης έρχεται φέτος αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού στη χώρα μας, με τα χωράφια να βγάζουν 500.000 τόνους περισσότερους από πέρσι, με τις τιμές να έχουν πάρει την κατηφόρα. Βέβαια αυτή η υπουργική απόφαση δεν φαίνεται να λύνει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα. Στην ουσία αναμένεται να «μπλοκάρουν» οι αποθήκες στα λιμάνια με δημητριακά, θα αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης των ζωοτροφών και θα ανεβάσει περισσότερο το κόστος παραγωγής. Να θυμίσουμε ότι συνεχίζουν και την «αποχή» οι λιμενεργάτες από τις υπερωρίες και τις αργίες. Βάζουμε στην ανακοίνωση και ολίγον Γενετικά Τροποποιημένα, αφού έχουν «ευαισθησίες» οι Έλληνες καταναλωτές και με όλα αυτά «έδεσε» το γλυκό στη τούρτα. Αυτά τα «golden boy» (σύμφωνα με την ορολογία του κ. Πολύδωρα) τελικά βρίσκουν τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός:
1. Ο έλεγχος για προσμίξεις γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών πραγματοποιείται στο 100% των φορτίων αραβοσίτου και στο 50% των φορτίων των άλλων δημητριακών καρπών που εισάγονται στη χώρα μας.
2. Φορτία αραβοσίτου από Βουλγαρία και Ρουμανία ελέγχονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
3. Τα δείγματα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών (ΕΕΚΥΖ) Λυκόβρυσης Αττικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), όπου καταχωρούνται σε ειδικό πρωτόκολλο και διαβιβάζονται στα αντίστοιχα εργαστήρια κατά περίπτωση. Τα δείγματα που πρόκειται να ελεγχθούν για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς αποστέλλονται από το ΕΕΚΥΖ Λυκόβρυσης στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Διαγνωστικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
4. Όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται στο τμήμα Ζωοτροφών της Διεύθυνσης Εισροών Ζωικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.Α.Τ. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα (διοξίνες, βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αφλατοξίνη B1 και βοτανική καθαρότητα) γνωστοποιούνται στο ΕΕΚΥΖ Λυκόβρυσης. Οι παραπάνω υπηρεσίες αξιολογούν τα αποτελέσματα και ενημερώνουν σχετικά τον ενδιαφερόμενο εισαγωγέα και την αρμόδια Νομαρχιακή υπηρεσία.

Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων τα φορτία παραμένουν υπό επίσημη κράτηση. Η περίοδος επίσημης κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις επτά (7) εργάσιμες ημέρες με εξαίρεση τις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται εργαστηριακές αναλύσεις για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς σε φορτία αραβόσιτου. Η περίοδος των επτά (7) εργάσιμων ημερών αρχίζει μετά την ολοκλήρωση της δειγματοληψίας. Τα φορτία αραβοσίτου στα οποία πραγματοποιούνται αναλύσεις για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς παραμένουν υπό επίσημη κράτηση μέχρι την αποστολή των αποτελεσμάτων από τη Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής στην αρμόδια Νομαρχιακή υπηρεσία.

1 σχόλιο:

spiros είπε...

ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΛΙΟΦΙΛΕ .ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ.Ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ..4epohes.blogspot.com ΣΕ ΔΟΚΟΜΑΣΤΙΚΟ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ SITE ΠΡΟΣΕΧΩΣ.ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ , ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΣ.ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΙΛΕ E-MAIL ΣΤΟ zgantzsp@gmail.com