10 Σεπ 2008

Μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας μελετά η ΕΕ, η Ελλάδα εφησυχάζει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ασχοληθεί, μετά ένα χρόνο, ξανά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Την ανακοίνωση, με θέμα τη λειψυδρία και την ξηρασία, που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007, ακολουθεί ημερίδα που διοργανώνεται στη Σαραγόσα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης EXPO, την Παρασκευή (5/9/2008), όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συζητήσουν πώς μπορεί να αυξηθεί η απόδοση της χρήσης νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ημερίδα οι εισηγήσεις θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση που οφείλει να δημοσιεύσει η Επιτροπή στα τέλη του 2008.

Το φάντασμα της λειψυδρίας είναι πλέον ορατό και στην χώρα μας αν και οι πολιτικές ηγεσίες δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί για να πάρουν σοβαρά μέτρα. Ένα πρόβλημα σαφώς οξύτερο για τις αγροτικές περιοχές, αφού το 86% του νερού καταναλώνεται στην Ελλάδα για τη γεωργία. Οι έρευνες λένε ότι θα είχαμε διπλάσια αποθέματα νερού αν περιορίζαμε μόνο κατά 10% τις διαρροές στα αρδευτικά κανάλια της υπαίθρου. Στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό της αρδευόμενης έκτασης -που αρδεύεται από τα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- αρδεύεται με συστήματα καταιονισμού, ενώ ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) ποτίζεται με στάγδην άρδευση και λοιπά συστήματα μικροαρδεύσεων όπου υπάρχει εξοικονόμηση νερού. Βέβαια με όλα αυτά τα προβλήματα δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν αυτοί που κυβερνούν ή θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας. Που να βρουν και το χρόνο άλλωστε με τόσες offshore (υπεράκτιες) εταιρίες που ιδρύουν.
Όσον αφορά την ημερίδα της Κομισιόν στη Σαραγόσα, ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρώπη πλήττεται ήδη από λειψυδρία και φαινόμενα ξηρασίας. Η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανόν να επιτείνει, και μάλιστα σημαντικά, την πίεση που δέχονται οι υδατικοί πόροι. Αναμένουμε περισσότερη λειψυδρία και ξηρασία στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσαρμόσουμε επειγόντως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό, ώστε να αποτρέψουμε μελλοντικά την τυχόν έλλειψή του και τις συνέπειές της για το περιβάλλον, την υγεία, αλλά και την οικονομία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, εάν υιοθετήσουμε όλοι πρακτικές που μειώνουν την κατανάλωσή του».
Σύμφωνα με την Κομισιόν η εξοικονόμηση νερού είναι εφικτή και έχει ζωτική σημασία Σε μελέτη που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007 εκτιμάται ότι η απόδοση της χρήσης νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορούσε να βελτιωθεί σχεδόν κατά 40% απλώς και μόνο με τεχνολογικές βελτιώσεις και ότι η εξοικονόμηση αυτή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν αλλάξουν η συμπεριφορά των ανθρώπων ή τα πρότυπα παραγωγής.
Τον Ιούλιο του 2007, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια πρώτη σειρά επιλογών πολιτικής για την αύξηση της απόδοσης της χρήσης νερού και της εξοικονόμησής του. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη σχετική ανακοίνωση, σημειώθηκε πρόοδος στη διαχείριση των υδατικών πόρων, πλην όμως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια δράσης προκειμένου να ενταθεί η εξοικονόμηση νερού στην ΕΕ.
Ακρογωνιαίος λίθος των επιλογών πολιτικής που πρότεινε η Επιτροπή είναι η σωστή τιμολόγηση του νερού, ανεξάρτητα από την προέλευσή του. Οι υδατικοί πόροι πρέπει να κατανέμονται κατάλληλα μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας ανάλογα με την κατά τόπους διαθεσιμότητα, η δε εξοικονόμηση νερού πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις αποφάσεις άσκησης πολιτικής. Στα νοικοκυριά, η κατανάλωση νερού θα μειωνόταν κατά πολύ με την καθιέρωση της μέτρησής της, όπως και με την προώθηση της τοποθέτησης μηχανισμών εξοικονόμησης νερού στις βρύσες, στα τηλέφωνα του ντους και στις τουαλέτες.
Τέλος, πριν από κάθε νέο έργο υποδομής στον τομέα της ύδρευσης, πρέπει να καταρτίζονται σχέδια διαχείρισης της ζήτησης νερού.
Η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα από όλα τα κράτη μέλη είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η οδηγία αυτή επιβάλλει τη χάραξη τιμολογιακών πολιτικών για το νερό και την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων ξηρασίας. Η διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να ενσωματωθεί καλύτερα στις χρήσεις γης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα όμβρια ύδατα. Η παροχή των μέσων που θα επιτρέψουν στο νερό της βροχής να διηθείται στο έδαφος στις δομημένες και γεωργικές περιοχές θα συνιστούσε μεγάλο βήμα προόδου για την αποκατάσταση των υπόγειων και επιφανειακών υδατικών πόρων σε πολλές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: