11 Ιουν 2008

Η διατίμηση στο λάδι «αδειάζει» τις τσέπες των παραγωγών

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με απλά λαϊκά ελληνικά, η επιβολή διατίμησης στο λάδι που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα φέρει μία πρόσκαιρη ανάσα στο πορτοφόλι των καταναλωτών, μία σταθερότητα κερδών στους βιομηχάνους και μία θηλιά «χωρίς σαπούνι» στο λαιμό των ελαιοπαραγωγών. Τη λύση για κάθε πρόβλημα σε αυτή τη χώρα πρέπει να τη πληρώνει πάντα ο απλός «μικρομεσαίος» πολίτης.

Αυτό φαίνεται να κατάλαβαν οι σημερινοί κυβερνώντες, όταν ο λαός τους έδωσε την εξουσία το 2004. Οι αριθμοί ίσως να είναι βαρετοί, αλλά δείχνουν μια εικόνα της πραγματικότητας. Το ελαιόλαδο πωλείται στα ράφια προς 5 και 6 ευρώ το κιλό, όταν αγοράζεται από τον παραγωγό κατά τουλάχιστον ένα ευρώ λιγότερο από ότι πέρυσι. Δηλαδή για τον αγρότη «κάθε φέτος και χειρότερα», αφού για να τα βγάλει πέρα, πρέπει να μειώνει το κόστος ζωής του κάθε χρόνο και αυτό το λένε «οικονομική ανάπτυξη» και άνοδο του βιοτικού του επιπέδου. Μετά μιλάνε για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και ρίχνουν «κροκοδείλια» δάκρυα όλοι αυτοί που μας κυβερνούν. Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού που είχαν πέσει στο διάστημα 8 - 29 Απριλίου μεταξύ 2,65 - 2,75 ευρώ, στις 6 Μαΐου έπεσαν ακόμα περισσότερο φθάνοντας για το ελαιόλαδο μέχρι 3 γραμμές οξύτητας, οι ΕΑΣ Μεσαράς, Μονοφατσίου και Πεζών να προσφέρουν πλέον 2,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ενώ η ΕΑΣ Ηρακλείου προσφέρει 2,75 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή σχεδόν οι μισές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις Εμπορίας στο νησί έχουν διακόψει τις αγοραπωλησίες. Όσον αφορά τη Λέσβο, συνεχίζεται η διακοπή στις παραλαβές ελαιολάδου από τους παραγωγούς, που ξεκίνησε από τις 4 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως ότου σταθεροποιηθεί η αγορά, όπως τονίζουν στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου. Αλλά και στη Μεσσηνία, το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές πωλείται από τους παραγωγούς σε τιμές μέχρι 2,70 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα συνεχίζεται το παιχνίδι «δημοσίων σχέσεων» που κάνουν οι βιομηχανίες τροφίμων, ακολουθώντας τις προτροπές του υπουργού «δίωξης της κερδοσκοπίας» κ. Φώλια. Γνωστή βιομηχανία γάλακτος ανακοίνωσε πως «παγώνει» την τιμή στα προϊόντα της, αλλά την ίδια ώρα μειώνει και τις τιμές αγοράς από τους κτηνοτρόφους. Δεν μας λέει όμως η συγκεκριμένη βιομηχανία πόσο αύξησε τις τιμές στα προϊόντα της τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η τιμή του γάλακτος έκανε ελεύθερη πτώση. Ούτε διευκρινίζει αν κάνει αθρόες εισαγωγές γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να συνεργαστεί με Έλληνες κτηνοτρόφους.

Πάντως τη λύση για την ακρίβεια τη βρήκε η κυβέρνηση (που τα στελέχη της περίμεναν και συνεδρίαζαν πυρετωδώς για δέκα ολόκληρα χρόνια, όσον καιρό ήταν στην αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας λύσεις που θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα προβλήματα του τόπου), είναι η υποχρέωση προμήθειας δίγραμμης επιταγής από τους αγρότες, δηλαδή σε αυτούς ρίχνει την ευθύνη για τις πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και την αύξηση κόστους και τιμών. Να τους χαιρόμαστε όλους αυτούς τους «συμβουλάτορες», που κυκλοφορούν στα γραφεία των υπουργείων και «σκέφτονται» τόσο σκληρά. Επειδή όμως όλοι αυτοί, που αποτελούν το προσωπικό των μεγάλων κομμάτων, δεν δίνουν δεκάρα, για το πώς τα βγάζει πέρα ο απλός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, μια είναι η λύση, να τους «μαυρίζουν» οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις που κάνουν. Τότε μόνο μπορεί να τρομάξουν και να «λειτουργήσουν» οι εγκέφαλοι κάποιων, που ούτε τα 6,5 Ρίχτερ της Αμαλιάδας δεν φαίνεται να τους επηρέασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: