22 Δεκ 2010

Συμβουλές για το εορτινό τραπέζι

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή και αγορά τροφίμων κατά τις εορταστικές ημέρες δίνουν οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σημειώνουν ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων θα εντατικοποιηθούν αυτή την περίοδο. Οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ συνιστούν στους καταναλωτές:
Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας
- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2Ί – 4Ί C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18Ί C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
- Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
Για την προμήθεια Θηραμάτων
Τις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.
Για την προμήθεια Κρέατος – Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια κλπ)
- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2Ί – 5Ί C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18Ί C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
- Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
- Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
- Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».
Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει επάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.
- Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια αυγών
- Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία – στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών – ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης – στην περίπτωση των αυγών που πωλούνται χύμα – δηλαδή: (α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, (β) στην κατηγορία ποιότητας, (γ) στην κατηγορία βάρους και (δ) στη μέθοδος εκτροφής. Τα αυγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Μετά το βρασμό τους τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής
- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.
Επειδή τις ημέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τρόφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, συνιστάται τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες.

Χιλιάδες Πορτογάλοι τρώνε σε Τράπεζες Τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή ευημερία μεταμορφώνεται σε εφιάλτη. Η κυβέρνηση της Λισαβόνας έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στους Πορτογάλους, τα οποία πλήττουν κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους. Όμως η χώρα στο δυτικό άκρο της Ευρώπης έχει φθάσει ήδη στα όριά της. Στην «Τράπεζα Τροφίμων» για την καταπολέμηση της πείνας στη Λισαβόνα επικρατεί το αδιαχώρητο. Εθελοντές φορτώνουν μικρά φορτηγά με χαρτοκιβώτια. Δύο κιβώτια ρύζι και πατάτες για τον Ερυθρό Σταυρό, κονσέρβες τόνου και λαχανικά για την οργάνωση αρωγής Κάριτας. Είναι προφανές ότι αυτή η «τράπεζα» δεν συμβατική. Αντί να δανείζει χρήματα διανέμει τρόφιμα, λέει η Ιζαμπέλ Ζονέ, ιδρύτρια και διευθύντρια της «Τράπεζας Τροφίμων» και διευκρινίζει: «Η Τράπεζα Τροφίμων μαζεύει τρόφιμα, που περισσεύουν από την βιομηχανία τροφίμων, τη γεωργική παραγωγή, από τα δίκτυα διανομής και τις αγορές, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα καταστρέφονταν. Τα τρόφιμα ωστόσο δεν διανέμονται απευθείας σε εκείνους που τα χρειάζονται, αλλά σε οργανώσεις αρωγής, οι οποίες αναλαμβάνουν να τα δώσουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη».
Ένα πιάτο φαΐ για 280.000 ανθρώπους
Κονσέρβες, των οποίων η ημερομηνία λήξεως πλησιάζει, τσιπς που πωλούνται πλέον σε διαφορετική συσκευασία, μαρούλια που έμειναν στα τελάρα στις αγορές. Όλα αυτά μεταφέρονται στην «Τράπεζα Τροφίμων». Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Πορτογαλία οι εθελοντές δεν προλαβαίνουν να φορτώνουν προϊόντα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεινούν, εξηγεί η Ιζαμπέλ Ζονέ: «Υπάρχουν σήμερα 18 «Τράπεζες Τροφίμων» στην Πορτογαλία, οι οποίες τροφοδοτούν 1.830 οργανώσεις. Εκείνες με τη σειρά τους φροντίζουν έτσι ώστε 280.000 άνθρωποι να έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό την ημέρα».
600.000 χωρίς κοινωνική ασφάλιση
Τα στοιχεία για την φτώχεια στην Πορτογαλία είναι απογοητευτικά. Περίπου 1 εκ. συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από 300 το μήνα, ενώ ο μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά. Και επειδή η Πορτογαλία προσπαθεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της μειώνονται ακόμα περισσότερο οι ήδη πενιχρές προνοιακές παροχές. Ο κοινωνιολόγος Ζοζέ Μαρία Κάστρο Κάλντας προειδοποιεί ότι «το κόστος της κρίσης κατανέμεται άνισα και πλήττει κυρίως τους ανέργους, που είναι πλέον το 10% του πληθυσμού. Και τώρα, με τη μείωση του επιδόματος ανεργίας περίπου 600.000 Πορτογάλοι θα μείνουν χωρίς σχεδόν κανένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας».

Προβλήματα στην παραγωγή βοείου κρέατος

Ξεγύμνωμα των παραγωγών βοείου κρέατος έφεραν οι λανθασμένες επιλογές των ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών. Χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς και υψηλό κόστος παραγωγής αντιμετωπίζει η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και στην Ελλάδα είναι μεγάλα και έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα μοσχάρια μας και αυτά που καταφέρνουμε να πουλήσουμε έχουν τιμές που είναι μειωμένες κατά 30 - 40 λεπτά το κιλό σε σχέση με τις περσινές την στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί έως και 30%», λέει ο αγελαδοτρόφος Ζήσης Παλιαρούτας, αντιπρόεδρος συλλόγου ελευθέρας βοσκής κρεοπαραγωγής του νομού Λάρισας και προσθέτει «όσοι κτηνοτρόφοι επενδύσαμε χρήματα για μηχανήματα (σιλά, χαρμανιέρες, τρακτέρ κ.α.) με σκοπό να πιάσουμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καταντήσαμε να είμαστε καταχρεωμένοι. Τα κοστολόγια μας είναι μεγάλα, αφού να σκεφτείτε ακόμη και για τη μεταφορά ενός μοσχαριού, που ζυγίζει περίπου 200 κιλά, ξοδεύουμε περίπου 10 – 15 λεπτά ανά κιλό κρέας».
Ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca
Ο Γενικός Γραμματέας των Copa και Cogeca, Pekka Pesonen, σε συνάντηση με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «Οι τιμές του βοείου κρέατος είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2008, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει τα επίπεδα του 2008 και αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Το 2011, οι τιμές του βοείου κρέατος προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι εύθραυστες και θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις της παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες των δύο κύριων πελατών μας, της Ρωσίας και της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το βόειο κρέας, κ. Chevalier, δήλωσε: «Το εισόδημα των παραγωγών παραμένει υπό πίεση το 2010, μετά από 3 δύσκολα χρόνια. Η εξέλιξη του κόστους παραγωγής και η αύξηση της τιμής που εισπράττουν οι παραγωγοί βοείου κρέατος θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα διασφαλίσει ότι θα έχουν μια καλύτερη χρονιά το 2011».
Τέλος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοτική παραγωγή βοείου κρέατος θα είναι βιώσιμη, ο κ. Chevalier ζήτησε από την Επιτροπή να αναλύσει τη μεσοπρόθεσμη παραγωγή βοείου κρέατος ανά τον κόσμο και το εμπόριο, προκειμένου να προβλεφθούν οι εξελίξεις της αγοράς. Δεν πρέπει πλέον να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα υγειονομικά και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Άλλωστε, ένας ανθηρός τομέας του βοείου κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια για τα 500 εκατομμύρια των ευρωπαίων καταναλωτών», κατέληξε.

21 Δεκ 2010

Αμοιβές που προκαλούν....

Υπογονιμότητα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί

Μελέτη επιστημόνων του νοσοκομείου «Έλενα» και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν δύο ομάδες γυναικών: Στην πρώτη συμμετείχαν 359 εκπαιδευτικοί και στη δεύτερη 395 νοικοκυρές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό των γυναικών εκπαιδευτικών με προβλήματα υπογονιμότητας είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό (17,6% έναντι 6,8%). Οι εκπαιδευτικοί εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό των φυσικών κυττάρων φονέων (ΝΚ), συγκρινόμενες με τις νοικοκυρές. Τα συγκεκριμένα κύτταρα προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από «εισβολείς», όπως είναι οι ιοί.

Ο Τσάβες απειλεί με απαλλοτριώσεις τα 47 λατιφούντια (τσιφλίκια)

Οι ιδιοκτήτες αγροκαλλιεργειών που απειλούνται με απαλλοτριώσεις από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας διετράνωσαν χθες πως είναι έτοιμοι «να πεθάνουν» για να υπερασπισθούν τη γή τους. Με διαταγή του προέδρου Ούγο Τσάβες, ο στρατός και η Εθνοφρουρά έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές κοινότητες στα νότια της λίμνης Μαρακαΐμπο, όπου συγκεντρώνεται το 52% της αγροτικής παραγωγής στη χώρα, σύμφωνα με τον Χεσούς Ιραγκόρι, πρόεδρο της τοπικής ένωσης παραγωγών Fegalago. «Τα 47 λατιφούντια (τσιφλίκια) στα νότια της λίμνης Μαρακαΐμπο έχουν περικυκλωθεί», τόνισε την Παρασκευή ο Τσάβες, τονίζοντας πως αυτές οι γαίες «έχουν αφεθεί σε εγκατάλειψη», πράγμα που αμφισβητούν οι ιδιοκτήτες τους. Κάποιοι εξ αυτών, αντέδρασαν αποκλείοντας τις οδικές αρτηρίες για να εμποδίσουν τους στραστιώτες να κατασχέσουν τα εδάφη τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε τη γή μας, έχουμε συσπειρωθεί με τους πολιτικούς και τους άλλους παραγωγούς. Καλλίτερα να πεθάνουμε παρά να χάσουμε τη γή μας», τόνισε ο Ρουμπέν Μπαρμπόσα, αγρότης και πρώην ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος. Ο Τσάβες θέλει να παραχωρήσει τις 47 εκτάσεις σε ορισμένους από τους 130.000 πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 38 άτομα. «Θα αγωνισθούμε στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια», τονίζει ο Ρεϊνάλδο Σελίς, ηγέτης άλλου τοπικού αγροτικού συνδικάτου, ενώ από την πλευρά του ο Ιραγκόρι δηλώνει έτοιμος να «συνεργασθεί» με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος έχει τονίσει πως το Κράτος θα μπορούσε να έλθει σε συμβιβασμό με 16 μικρούς καλλιεργητές. Ο Τσάβες έχει δρομολογήσει από την ανάρρησή του στην εξουσία το 1999 μία, αμφιλεγόμενη, πολιτική «ανάκτησης» των «εγκαταλελειμμένων» εδαφών: σε ένδεκα χρόνια το κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του 3 εκατ. εκτάρια, δηλαδή το ένα δέκατος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα. Οι ιδιωτικοί καλλιεργητές καταγγέλλουν την πολιτική τούτη, τονίζοντας πως μόνον 50.000 εκτάρια από τα απαλλοτριωμένα καλλιεργούνται πραγματικά.

20 Δεκ 2010

Στραβά μάτια έκανε το κράτος στη φούσκα της «Ασπίς»

Εκκωφαντική ήταν η απουσία όλων των οργάνων της Πολιτείας, που επέτρεψαν ή ανέχθηκαν την εκκόλαψη και τη διόγκωση της φούσκας του ομίλου «Ασπίς». Επί σχεδόν 15 έτη, ο εποπτικός ρόλος όλων των δημοσίων αρχών, από το υπουργείο Ανάπτυξης έως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την εφορία έως τις δικαστικές αρχές, ήταν πλημμελής, αν όχι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί το σκάνδαλο με θύματα εκατοντάδες ασφαλισμένους και ομολογιούχους. Κι ενώ ο Παύλος Ψωμιάδης είναι πλέον προφυλακισμένος, μια νέα υπόθεση πλαστογραφίας, στην οποία πρωταγωνιστεί και πάλι ασφαλιστική εταιρεία, έρχεται τώρα στη δημοσιότητα. Οι καταστάσεις με τις τοποθετήσεις της εταιρείας VDV Leben, μεταξύ 19/8/2002 έως 31/12/2009, φέρουν υπογραφές που «πρέπει να έχουν πλαστογραφηθεί», όπως ενημερώθηκε αρμοδίως ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εποπτικής αρχής.

Iron Maiden - Dance of Death



Let me tell you a story to chill the bones about a things that I saw

One night wandering in the everglades. I'd one drink but no more
I was rambling, enjoying the bright moonlight. Gazing up at the stars
Not aware of a presence so near to me. Watching my every move
Feeling scared and I fell to my knees. As something rushed me from the trees
Took me to an unholy place. And that is where I fell from grace
Then they summoned me over to join in with them. To the dance of the dead
In to the circle of fire I followed them. In to the middle I was led
As if time had stopped still I was numb with fear. But still I wanted to go
And the blaze of the fire did no hurt upon me. As I walked onto the coals
And I felt I was in a trance. And my spirit was lifted from me
And if only someone had the chance. To witness what happened to me
And I danced and I pranced and I sang with them. All had death in their eyes
Lifeless figures they were undead all of them. They had ascended from hell
As I danced with the dead my free spirit was laughing and howling down at me
Below my undead body just danced the circle of dead
Until the time came to reunite us both. My spirit came back down to me
I didn't know if I was alive or dead. As the others all joined in with me
By luck then a skirmish started. And took the attention away from me
When they took their gaze from me. Was the moment that I fled
I ran like hell faster than the wind. But behind I did not glance
One thing that I did not dare. Was to look just straight ahead
When you know that your time has come around. You know you'll be prepared for it.
Say your last goodbyes to everyone. Drink and say a prayer for it
When you're lying in your sleep, when you're lying in your bed
And you wake from your dreams to go dancing with the dead
When you're lying in your sleep, when you're lying in your bed
And you wake from your dreams to go dancing with the dead
To this day I guess I'll never know. Just why they let me go
But I'll never go dancing no more. 'Til I dance with the dead

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ



Η διαδικασία της παραγωγής του τσίπουρου στην Βισαλτία,αποτελεί για τους κατοίκους μια πραγματική ιεροτελεστία,που τηρείτε κάθε χρόνο, σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια!

Εν μέσω αρωματικών αναθυμιάσεων σταφυλιού,μαστίχας, γλυκάνισου και Διονυσιακών ήχων, το απόσταγμα ρέει...

«Orthorexia Neιrvosa»: Οι εμμονές με το φαγητό και η έλλειψη μέτρου

Ένας νέος τύπος διατροφικής διαταραχής προκύπτει όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν εμμονή με τη διατροφή τους για τη βελτίωση της υγείας τους. Σύμφωνα με την Ελβετική Ένωση Τροφίμων, αυτό το νέο κύμα διατροφικής εμμονής, γνωστό ως «Ορθορεξία» ή «Orthorexia Neιrvosa», από τις ελληνικές λέξεις «ορθός», που σημαίνει σωστός, και «όρεξη», λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας ή απλώς υπερβάλλοντας με το θέμα της υγιεινής διατροφής, οι ορθορεκτικοί αναπτύσσουν συνεχώς δικούς τους κανόνες διατροφής. Στην προσπάθειά τους να τηρήσουν την αυτοεπιβαλλόμενη διαιτητική αγωγή τους, ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο και αναγκάζονται να προγραμματίζουν τα γεύματα τους αρκετές ημέρες πριν. Όταν βγαίνουν έξω έχουν την τάση να παίρνουν ένα «κουτί επιβίωσης» με την τροφή τους, δεδομένου ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν εύκολα τα διαθέσιμα τρόφιμα από φόβο για τις χημικές ουσίες, για να μην προσλάβουν λίπος ή λόγω οποιασδήποτε άλλης φοβίας μπορεί να έχουν. Η τήρηση της διαιτητικής τους αγωγής απαιτεί ισχυρή θέληση οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ενάρετοι και ανώτεροι από εκείνους που δεν έχουν τέτοιο αυτοέλεγχο. «Κάποιος που περνά τις ημέρες του τρώγοντας tofu και μπισκότα quinoa μπορεί να νιώθει τόσο άγιος σαν να είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στη βοήθεια των αστέγων», δηλώνει ο Δρ. Steve Bratman, ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε την ορθορεξία το 1997. Αντίθετα, εάν οι ορθορεκτικοί δεν τηρήσουν τους «όρκους» υγιεινής διατροφής και ενδώσουν στον πόθο τους για «απαγορευμένα» τρόφιμα, αισθάνονται ένοχοι και μιαροί. Αυτό τους οδηγεί στο να αυτοτιμωρούνται με ακόμα πιο αυστηρούς διαιτητικούς κανόνες ή ακόμη και με αποχή από τρόφιμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι παρόμοια με εκείνη των ατόμων που πάσχουν από Ψυχογενή ανορεξία ή Ψυχογενή βουλιμία, με τη διαφορά ότι οι ανορεκτικοί και οι βουλιμικοί ενδιαφέρονται για την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν, ενώ οι ορθορεκτικοί ενδιαφέρονται για την ποιότητα των τροφίμων. Στην Ευρώπη βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες για το τι είναι «καλό» και τι είναι «κακό» για μας. Οι φόβοι για τα τρόφιμα και η κίνηση για τα οργανικά προϊόντα έχουν καταστήσει πιο πολύπλοκη τη διαδικασία επιλογής των τροφίμων. Η Δρ. Bettina Isenschmid, σύμβουλος για τις διατροφικές διαταραχές στο L’Hôpital de l’Isle στη Βέρνη, θεωρεί ότι η έμφαση που δίνεται στα «καλά» και τα «κακά» τρόφιμα είναι προβληματική και τροφοδοτεί μια νευρωτική σχέση με τα τρόφιμα στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Η υγεία είναι πλέον ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους πολλοί Ευρωπαίοι για τον προγραμματισμό της δίαιτάς τους. Πώς θα επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της εμμονής με την υγιεινή διατροφή; Όπως με τις περισσότερες πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί. Οι αλλαγές στην επιλογή των τροφίμων πρέπει να γίνονται βαθμιαία και με τρόπο τέτοιο, που να συνάδει με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου χωριστά. Το να τρώμε πιο υγιεινά πρέπει να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, χωρίς να μειώνει την απόλαυση της ζωής ή να επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Για να ελέγξετε εάν κάποιος τρώει υγιεινά ή εάν εμφανίζει εμμονές με το φαγητό, δοκιμάστε το «Τεστ του Bratman για την ορθορεξία».