22 Δεκ 2010

Προβλήματα στην παραγωγή βοείου κρέατος

Ξεγύμνωμα των παραγωγών βοείου κρέατος έφεραν οι λανθασμένες επιλογές των ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών. Χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς και υψηλό κόστος παραγωγής αντιμετωπίζει η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και στην Ελλάδα είναι μεγάλα και έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα μοσχάρια μας και αυτά που καταφέρνουμε να πουλήσουμε έχουν τιμές που είναι μειωμένες κατά 30 - 40 λεπτά το κιλό σε σχέση με τις περσινές την στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί έως και 30%», λέει ο αγελαδοτρόφος Ζήσης Παλιαρούτας, αντιπρόεδρος συλλόγου ελευθέρας βοσκής κρεοπαραγωγής του νομού Λάρισας και προσθέτει «όσοι κτηνοτρόφοι επενδύσαμε χρήματα για μηχανήματα (σιλά, χαρμανιέρες, τρακτέρ κ.α.) με σκοπό να πιάσουμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καταντήσαμε να είμαστε καταχρεωμένοι. Τα κοστολόγια μας είναι μεγάλα, αφού να σκεφτείτε ακόμη και για τη μεταφορά ενός μοσχαριού, που ζυγίζει περίπου 200 κιλά, ξοδεύουμε περίπου 10 – 15 λεπτά ανά κιλό κρέας».
Ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca
Ο Γενικός Γραμματέας των Copa και Cogeca, Pekka Pesonen, σε συνάντηση με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «Οι τιμές του βοείου κρέατος είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2008, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει τα επίπεδα του 2008 και αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Το 2011, οι τιμές του βοείου κρέατος προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι εύθραυστες και θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις της παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες των δύο κύριων πελατών μας, της Ρωσίας και της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το βόειο κρέας, κ. Chevalier, δήλωσε: «Το εισόδημα των παραγωγών παραμένει υπό πίεση το 2010, μετά από 3 δύσκολα χρόνια. Η εξέλιξη του κόστους παραγωγής και η αύξηση της τιμής που εισπράττουν οι παραγωγοί βοείου κρέατος θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα διασφαλίσει ότι θα έχουν μια καλύτερη χρονιά το 2011».
Τέλος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοτική παραγωγή βοείου κρέατος θα είναι βιώσιμη, ο κ. Chevalier ζήτησε από την Επιτροπή να αναλύσει τη μεσοπρόθεσμη παραγωγή βοείου κρέατος ανά τον κόσμο και το εμπόριο, προκειμένου να προβλεφθούν οι εξελίξεις της αγοράς. Δεν πρέπει πλέον να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα υγειονομικά και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Άλλωστε, ένας ανθηρός τομέας του βοείου κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια για τα 500 εκατομμύρια των ευρωπαίων καταναλωτών», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: