16 Φεβ 2010

Εκπλήξεις στα αποδυτήρια

Συναγερμός στον Έβρο από τις πλημμύρες

Πάνω από 150.000 στρέμματα με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στον Έβρο με τους κατοίκους να έχουν έρθει σε απόγνωση. Την ίδια ώρα, χωριά εκκενώνονται ενώ οι κάτοικοί άλλων περιοχών βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Ο εφιάλτης της πλημμύρας επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο στον Έβρο, αφού είτε δεν υπάρχουν καν αναχώματα για να συγκρατήσουν τη δύναμη των νερών στη Βουλγαρία και την Τουρκία είτε τα φράγματα είναι αδύναμα να τα συγκρατήσουν.
Ήδη, πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι οι ζημιές φέτος θα ξεπεράσουν ακόμη κι εκείνες του 2005, όταν είχαν πλημμυρίσει πάνω από 200.000 στρέμματα και είχαν αποτιμηθεί περίπου στα 76 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές κυρίως στη Βουλγαρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα προσκρούουν στο κόστος, αφού απαιτείται τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ για να γίνουν αναχώματα και να ενισχυθούν τα υφιστάμενα φράγματα, κόστος που η γειτονική χώρα δεν μπορεί να αναλάβει. Ο Νομός Έβρου έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νωρίς το μεσημέρι χθες η Νομαρχία Έβρου κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς και επισκέπτες στο Δέλτα του Έβρου να το εγκαταλείψουν, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. «Είμαστε στα όρια του κόκκινου, γρήγορη ανακούφιση δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών (και πρώην νομάρχης Έβρου) Γιώργος Ντόλιος από την Ορεστιάδα και δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης πρόσθεσε: «Πρώτη μας μέριμνα είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Ελληνίδα μάνα

Ένα πρωί μια μαμά πάει να ξυπνήσει το γιο της. "Ξύπνα, αγόρι μου. Είναι ώρα να πας σχολείο"
"Γιατί μωρέ μαμά; Δε θέλω να πάω"
"Πες μου δυο λόγους γιατί δε θέλεις... να πας"
"Τα παιδιά δε με χωνεύουν και οι δάσκαλοι με μισούν. Να γιατί!"
"Αυτός δεν είναι λόγος να μη θες να πας σχολείο. Έλα, σήκω να ετοιμαστείς"
"Πες μου δυο λόγους γιατί πρέπει να πάω στο σχολείο"
"Λοιπόν.... Ένας λόγος: Είσαι 52 ετών. Κι ένας δεύτερος; Είσαι ο Διευθυντής!"

Αύξηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο τυροκομικών

Οι εξελίξεις του κλάδου των τυροκομικών προϊόντων αποτυπώνονται σε κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group. Ο κλάδος των τυροκομικών προϊόντων αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ανάπτυξη του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού παραγωγικού δυναμικού, καθώς και στην επέκταση του εύρους των προσφερομένων προϊόντων. Στον παραγωγικό τομέα των τυροκομικών προϊόντων, η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από ευρεία διασπορά, με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων (οι περισσότερες τοπικής εμβέλειας), καθώς και ορισμένων μεγάλων βιομηχανιών. Οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες καλύπτουν σημαντικό μέρος της εγχώριας αγοράς (κατανάλωσης). Πρόκειται για μονάδες οι οποίες διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό τον οποίο ανανεώνουν διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις ενώ μέσω των μεθόδων προώθησης που εφαρμόζουν και του οργανωμένου και ευρύτατου δικτύου διανομής τους, έχουν κατορθώσει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι, οι μεγάλες επιχειρήσεις ακολουθούν στην παραγωγική τους διαδικασία σύγχρονα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (HACCP, ISO).
Εισαγωγικές εταιρείες
Εκτός από τον παραγωγικό τομέα, ο κλάδος περιλαμβάνει αξιόλογο πλήθος μεγάλων εισαγωγικών εταιριών, οι οποίες κατέχουν ανάλογη θέση και στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Ορισμένες δε απ' αυτές βρίσκονται σε άμεση ή έμμεση σχέση με πολυεθνικές εταιρίες. Στον εισαγωγικό τομέα εντάσσονται και αρκετές μικρότερου μεγέθους εταιρίες που πραγματοποιούν εισαγωγές στα εξεταζόμενα είδη. Σημαντικό μέρος των εισαγωγών αφορούν προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση (επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, catering) ενώ εισαγωγές πραγματοποιούν και αρκετές παραγωγικές εταιρείες, κυρίως μεγάλου μεγέθους, με σκοπό τον εμπλουτισμό της σειράς των προϊόντων τους.Η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων (σε ποσότητα) παρουσίασε διαχρονική άνοδο την περίοδο 1996-2002, με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2%, ενώ είχε παρουσιάσει αυξομειώσεις μεταξύ των ετών 1993-1996. Την τελευταία εξαετία (2003-2008) η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης καλύπτεται από τα ελληνικά τυριά, των οποίων το μερίδιο στη συνολική αγορά διαμορφώθηκε σε 64,3% το 2008.Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση τόσο παραγωγικών όσο και εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2006 και 2007.
Αριθμοί
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 50 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 7,09% το 2007 σε σχέση με το 2006 ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος παρουσίασαν ποσοστιαία μείωση 62,3% την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του λειτουργικού αποτελέσματος. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 7,65% το 2007 από 8,45% το 2006 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 1,76% από 5,02% αντίστοιχα. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 12 εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13,2% το 2007/2006, τα μικτά κέρδη κατά 21,69%, με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προ φόρου εισοδήματος να παρουσιάσουν άνοδο κατά 43,8%. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,6% το 2007 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 49,49%.

Eιδικό κωδικό θα φέρουν όλα τα ελαιόλαδα

Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται από 1/7/2009 να έχουν έγκριση και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο εν λόγω αριθμός της μορφής EL 40 000 πρέπει αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προϊόντων και αποτελεί προστασία του καταναλωτή, προκειμένου να γνωρίζει την ελληνική καταγωγή του ελαιολάδου του.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΥΠΑΑΤ έχει δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να εντείνει τους ελέγχους και προς αυτό το πεδίο της ορθής επισήμανσης των διακινούμενων ελαιολάδων.
Στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό ( Καν. (ΕΚ) 1019/2002 (άρθρο 4) πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται:
1) στα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα, εάν είναι ελληνικής καταγωγής ή καταγωγής από κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από μία Τρίτη - εκτός Ε.Ε - χώρα, με αναφορά της συγκεκριμένης χώρας.
2) στα μείγματα εξαιρετικών παρθένων ή παρθένων ελαιολάδων:
α) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτά προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη.
β) «μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν πρόκειται για εκτός Ε-Ε χώρες.
γ) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη, όταν τα ελαιόλαδα προέρχονται από χώρες εντός και εκτός της Ε-Ε) στις περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), θα ακολουθείται η ειδική νομοθεσία αυτών των κατηγοριών, όπως προβλέπεται στον Καν.(ΕΚ) 510/2006.
Διευκρινίζεται ότι στις ποιοτικές κατηγορίες «ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο» (όπως αυτές ορίζονται στα σημεία 3 και 6 του Παραρτήματος XVI του Καν.(ΕΚ) 1234/2007), ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στη σήμανση.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδων. Τα ελαιόλαδα μπορούν να κυκλοφορούν στον τελικό καταναλωτή, αλλά και στα εστιατόρια, τα νοσοκομεία, τις καντίνες και γενικά σε όλα τα σημεία μαζικής εστίασης μόνο προσυσκευασμένα, σε επώνυμες συσκευασίες το ανώτερο μέχρι 5 λίτρα και να αναγράφουν στην συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

12 Φεβ 2010

Καλό τριήμερο











\









ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ. ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ. ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ.

Ένας ευρω-γενίτσαρος αναλαμβάνει τα ηνία του ελληνικού κράτους

Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε προτίθεται να ζητήσει την προσεχή Τρίτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη λήψη απόφασης αποστολής στην Αθήνα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ως παρατηρητή- τοποτηρητή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και θα γράφει σχετικά ανά δεκαπενθήμερο μία έκθεση στην Επιτροπή για το ζήτημα αυτό. Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν το παράδειγμα των Τούρκων για να υποτάξουν τον Έλληνα.
Ουσιαστικά μία τρόικα αναλαμβάνει από σήμερα τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του χθεσινού άτυπου συμβουλίου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρακολουθούν συστηματικά, καθημερινά την πορεία εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Και αν παραστεί ανάγκη, το ΔΝΤ θα υποβάλει στην Κομισιόν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωση απόκλισης από του στόχους του προγράμματος σταθερότητας.
Ενδιαφέρον εμφανίζει μία «μικρή» αντίφαση: τη συμμετοχή στον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών η ελληνική πλευρά λέει ότι τη ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, στη συνέντευξή της η κ. Μέρκελ είπε ότι ήταν αυτή που ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να καλμάρει τους Βαυαρούς χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους του κυβερνητικού συνασπισμού της που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ μίλησε για «συνεργασία με την Κομισιόν ως προς την επιτήρηση της Ελλάδας και την επεξεργασία των πρόσθετων μέτρων αν αυτά αποδειχθούν αναγκαία».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. βαν Ρομπουί είπε ότι η αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της δεν συνιστά άμεσο πρόβλημα, καθώς και ότι η πολιτική βούληση όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα ήταν φανερή και ξεκάθαρη. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ είπε ότι τη Δευτέρα στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα γίνει η τελική επεξεργασία στις λεπτομέρειες του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Ο ίδιος απέκλεισε κάθε ιδέα κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, μία υπόθεση για την οποία δεν έχουμε τα στοιχεία που θα μας επέτρεπαν σήμερα ν’ αντιμετωπίσουμε.
Η Μέρκελ
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει μία χώρα-μέλος της να καταρρεύσει. Από την άλλη, υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από την Ελλάδα. Καλούμε την Ελλάδα να εφαρμόσει με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα την απόφαση που πήραμε, η οποία τη δεσμεύει.
Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης πρόσθετων μέτρων, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί τόνισε ότι «τη συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να μας την υπαγορεύσουν οι διεθνείς αγορές. Δεν πρόκειται να σας πω σήμερα τις λεπτομέρειες των μέτρων στήριξης. Αυτά θα αποκαλύπτονται ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων. Η στρατηγική μας είναι διαυγής και αυτή τη στρατηγική οφείλουν να κατανοήσουν οι αγορές».
Τέλος, ο Αυστριακός πρόεδρος Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής πιστωτικής γραμμής από την οποία θα μπορεί να αντλεί η Ελλάδα τους πόρους που έχει ανάγκη.
Αντίδραση ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσόρισε χθες την υποστήριξη που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον δήλωσε ότι η υποστήριξη από την Ε.Ε. «μαζί με την πολιτική δράση που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα και μία απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα». Η κ. Ατκινσον ανακοίνωσε ότι «το ΔΝΤ, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που είναι αναγκαία». Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των παιδιών τη νύχτα στη Γαλλία

Διάταξη με την οποία καλούνται οι νομαρχίες να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα στα παιδιά κάτω των 13 ετών, ψήφισε την Πέμπτη το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Η σχετική διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους νομάρχες να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στα παιδιά από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί με το σκεπτικό ότι «η παρουσία τους σε δημόσιους χώρους τη νύχτα, χωρίς τη συνοδεία των γονέων τους (...) θα εξέθετε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση ή την ηθική τους».
Η διάταξη υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για το νομοσχέδιο περί εσωτερικής ασφάλειας, το οποίο προβλέπει διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την ανάπτυξη της παρακολούθησης μέσω καμερών.
Τα κόμματα της αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το άρθρο αυτό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «καθαρή φιγούρα» αφού οι δήμαρχοι των πόλεων έχουν ήδη το δικαίωμα να αποφασίζουν εάν θα απαγορεύουν την κυκλοφορία των ανηλίκων.
Εδώ στην Ελλάδα οι "προοδευτικοί" και τα αφήνουν να κυκλοφορούν και τα αφήνουν να πίνουν αλκοόλ μέχρι το πρωί. Χαρά για τους επιχειρηματίες των κλαμπ που τα φλομώνουν στη μπόμπα αλλά και για τους λαθρομετανάστες που βρίσκουν εύκολο γυναικείο "κρέας", σύμφωνα με τους νόμους της σαρίας.

Φρουτοθεραπεία


Πιο ευδιάθετοι φεύγουν οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ μετά την αγορά φρούτων και λαχανικών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα η οποία διεξήχθη στην Αυστραλία και στην οποία πήραν μέρος 1.600 άτομα.
Ειδικότερα στην έρευνα, με τίτλο «American Express Supermarket Spending», τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν εκείνα που έδιναν περισσότερη ευχαρίστηση στους περισσότερους, ενώ το χαρτί υγείας, τα χαρτομάντιλα και όλα τα σχετικά της κατηγορίας αυτής, ήταν τελευταία. Τα ώριμης ηλικίας άτομα δήλωσαν ότι οι υγιεινές τροφές στο καλάθι των ψώνιων τους, τούς κάνουν και νιώθουν ωραία, αλλά και πολλοί νέοι είπαν ότι προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά, από τις σοκολάτες, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα τσιπς και τα μπισκότα.Παραδόξως όμως, αρκετοί γονείς - αυτοί που πρώτοι επιμένουν τα παιδιά τους να τρώνε τα λαχανικά τους - ομολόγησαν ότι αυτό που τους «ανεβάζει» ψυχολογικά - πάντα αναφορικά με τα ψώνια των τροφίμων - είναι τα γλυκά. Σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα, παγωτά και όλα τα συναφή.Στην εν λόγω μελέτη, στην ερώτηση «τι πραγματικά σας διασκεδάζει περισσότερο και πιστεύετε ότι αξίζει τα λεφτά που ξοδεύετε;», πρώτη θέση πήραν οι διακοπές.Εν τω μεταξύ μια έρευνα την οποία διεξήγαγε ο οργανισμός «Γουόρκ Χέλθ» (WorkHealth) και στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τη Βικτώρια, έδειξε ότι το 92% δεν έτρωγαν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Που σημαίνει ότι κάπου υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που πράττουμε. Μιλάμε φυσικά πάντα για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Φάβα Σαντορίνης ως ΠΟΠ

Ένα βήμα πριν αποκτήσει και την βούλα του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης βρίσκεται η περίφημη φάβα Σαντορίνης αφού δημοσιεύτηκε η σχετική αίτηση για το προϊόν στη Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοχύρωση της φάβας Σαντορίνης ως ΠΟΠ αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγωγών του νησιού. Η γεωγραφική περιοχή όπου παράγεται η «Φάβα Σαντορίνης» περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα, Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Άσπρο (Ασπρονήσι), Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων.
Κοινά χαρακτηριστικά των νησιών αυτών είναι το ηφαιστειογενές έδαφος και το πολύ ιδιαίτερο μικροκλίμα τους. Συγκεκριμένα, το κλίμα της περιοχής με υψηλή ηλιοφάνεια, ισχυρούς βόρειους ανέμους (μελτέμια) και σχετική υγρασία με μέση ετήσια τιμή 71.
Η Φάβα Σαντορίνης παράγεται από τις αποξηραμένες, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυληδόνες του φυτού Lathyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών. Η σύστασή της χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της Φάβας Σαντορίνης, την καθιστούν πολύ βραστερή (απαιτείται μικρότερος χρόνος μαγειρέματος) και τελικά προσδίδουν στη μαγειρεμένη Φάβα Σαντορίνης και σε άλλα πιάτα στα οποία χρησιμοποιείται, μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως αφρώδη υφή και υπόγλυκη γεύση. Η βασική ιδιαιτερότητα της φάβας Σαντορίνης εντοπίζεται στο διαφορετικό είδους φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, δηλαδή το είδος Lathyrusclymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών. Το φυτό αυτό καλλιεργείται αποκλειστικά στην οριοθετημένη περιοχή και με μοναδικό σκοπό την παραγωγή φάβας Σαντορίνης. Αυτή η διαφορετική προέλευση του προϊόντος, είναι υπεύθυνη για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που το διαφοροποιούν από υπόλοιπα ομοειδή. Εντός εξαμήνου μπορούν να κατατεθούν οι όποιες ενστάσεις κατά της κατοχύρωσης της Φάβας Σαντορίνης ως ΠΟΠ. Με το πέρας της προθεσμίας αυτής η Φάβα Σαντορίνης θα καταχωρηθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.