13 Μαρ 2014

Η Ελλάδα αργοπεθαίνει

Η Ελλάδα αργοπεθαίνει με την υπογεννητικότητα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Θα προσπαθήσω αρχικά να παρουσιάσω το «τοπίο» με στατιστικά στοιχεία. Τα δημογραφικά στοιχεία για το 2012 που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν μείωση κατά 5,5 τοις χιλίοις στον πληθυσμό της Ελλάδας, τη στιγμή που ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2, τοις χιλίοις.
Συγκεκριμένα ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 17 κράτη- μέλη, με μεγαλύτερες αυξήσεις στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα, στη Σουηδία, στη Μ Βρετανία, στο Βέλγιο και στην Αυστρία. Από την άλλη μειώθηκε σε 11 κράτη-μέλη, με μεγαλύτερες μειώσεις στη Λιθουανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα (5,5, τοις χιλίοις) και στην Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012 και την 1/1/2013 έφτασε τους 11,06 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ την ίδια χρονιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 44.000 κάτοικοί της.
Η μείωση είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και υπογραμμίζει το βάναυσο αντίκτυπο που έχουν τα σκληρά και μη αντιμετωπίσιμα μέτρα περικοπών στη χώρα μας, που βρίσκεται στην καρδιά των οικονομικών δεινών της ευρωζώνης.
Η υπογεννητικότητα είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας και του φόβου από τη μεριά των γυναικών, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε λαμβάνουν κανενός είδους βοήθεια ή επίδομα κ όπως έχει παρατηρηθεί λόγω κόστους δεν πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους προόδου της εγκυμοσύνης τους, προκαλώντας φόβους αυξημένου κινδύνου απώλειας του εμβρύου. Από την άλλη οι άντρες ζουν σε μια συνεχή αβεβαιότητα για το μέλλον, στο εργασιακό περιβάλλον…
Πώς να φροντίσουν  παιδιά άνθρωποι που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, με ηρεμία αποκτώντας ένα χρηματικό ποσό με το οποίο να καλύπτουν και τις δικές τους ανάγκες και των παιδιών;
Πως είναι δυνατόν να μιλάμε στην εποχή μας για παιδιά, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καλύψουν τα βασικά έξοδα του σπιτιού;
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς και η ανασφάλεια για το αύριο, αποτρέπουν λοιπόν τα ζευγάρια από την ιδέα να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό. Αλλά ακόμα και εάν έχουν ήδη δεν το σκέφτονται καν για άλλο.
Δε φαίνεται δυστυχώς να υπάρχει φως στο τούνελ. Η πραγματικότητα είναι οι εκατοντάδες άνεργοι, οι άστεγοι, οι οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και μια  νέα γενιά πληγωμένη με κατεστραμμένα όνειρα και με μόνη ελπίδα το αύριο….

Στατιστικά στοιχεία
Η Ελλάδα το 1931 με πληθυσμό 6.500.000 είχε 200.000 γεννήσεις ετησίως. 60 χρόνια μετά, το 1991 με πληθυσμό 10.000.000 ελαττώθηκαν στον απαράδεκτο αριθμό των 98.000 ετησίως. Ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας ετησίως ανέρχεται σε 300.000 περίπου, είναι δηλαδή πολλαπλάσιος από τον αριθμό των γεννήσεων.
Η νομιμοποίηση των εκτρώσεων οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των εκτρώσεων σε όποια χώρα και αν εφαρμόστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της υπογεννητικότητας. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα επέζησε της Τουρκοκρατίας, διότι οι ελληνικές οικογένειες κατά 7% ήταν πολύτεκνες. Επίσης, το 1940 οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούσαν το 10%.
Τώρα έχουν συρρικνωθεί και αποτελούν μόνο το 3%.
Το 1975 ο δείκτης γονιμότητας ήταν 2,34 και το 1980 έπεσε στο 2,1, στο 1,4 το 1990 και στο 1,1 το 1994.
Η υπογεννητικότητα είναι πιο έντονη στην Αθήνα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται μόνο 98.000 παιδιά, από τα 140.953 που ήταν το 1981.
Το 2030 υπολογίζεται ότι η χώρα μας θα έχει πληθυσμό 8.000.000.

Η σταδιακή μείωση γεννητικότητας-γονιμότητας άρχισε κυρίως από το 1981 και μερικοί λόγοι είναι:
  • Η μείωση αριθμού τελουμένων γάμων
  • Η αύξηση του αριθμού διαζυγίων
  • Η αντισύλληψη, οι εκτρώσεις, η ανεπαρκής προστασία μητρότητας
  • Η μετανάστευση ενός ή και των δύο γονέων
  • Η αστυφιλία
  • Η απασχόληση της γυναίκας έξω από το σπίτι
  • Η οικονομική ανασφάλεια
  • Ο τεράστιος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα
  • Η απομάκρυνση από το Θεό, καθώς λησμονούν το « η γυνή σωθήσεται δια της τεκνογονίας» του Αποστόλου Παύλου



Βούλγαρη Ηλιάννα

Φιλόλογος κλασικής φιλολογίας - Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: