3 Φεβ 2014

ΣΤΟΠ στις εισαγωγές υποβαθμισμένου γάλακτος

Σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας και η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, αναφέρουν τα εξής:
«Πριν ακόμη σβήσει το μελάνι από το κοινό δελτίο τύπου των φορέων της γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας με το οποίο εκφράζαμε την έντονη ανησυχία μας για την επιμονή του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στις προτάσεις «κονσέρβα» του ΟΟΣΑ, για το φρέσκο γάλα, αποδείχθηκε, ότι πράγματι επιβεβαιωθήκαμε στην εκτίμησή μας, ότι το θέμα δεν έκλεισε, αλλά μεθοδεύεται και θα επανέλθει.
Λίγες ώρες μετά, ανώνυμοι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και τρεις περιφερειάρχες βρήκαν τη λύση (!), τόσο απλουστευμένα και αβασάνιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και πολύ γρήγορα μάλιστα στον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας.
Κοντολογίς, αφού ο κ. Χατζηδάκης, δεν κατάφερε – μέχρι στιγμής- να περάσει την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα ημέρες, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί την ναυαρχίδα της πολιτικής του, βάζει τρίτους να υποστηρίξουν ότι το καλύτερο, λέει, για τον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική γαλακτοπαραγωγή είναι η κατάργηση του όρου φρέσκου και η τοποθέτηση στην αγορά γάλακτος μιας, δύο, τριών, τεσσάρων, πέντε έως και δέκα ημερών!
Δηλαδή, σε κοντινό χρονικό ορίζοντα, μόνο γάλα δέκα ημερών, εισαγόμενο και υποβαθμισμένο - και ίσως μόνο για την ελίτ των καταναλωτών κάτι καλύτερο.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχει προηγηθεί άρση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος που ίσχυε από το 2009 και που διασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή να ξέρει από πού προέρχεται το προϊόν που καταναλώνει.
Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το γάλα των δέκα ημερών, που θέλει να επιβάλει ο υπουργός στην Ελληνική αγορά είναι ένα υποβαθμισμένο προϊόν – κονσέρβα, λόγω θερμικής επεξεργασίας αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας, καθώς, όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, η θρεπτική αξία του γάλακτος μειώνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία παστερίωσης και είναι ευθέως ανάλογη με τον χρόνο που πέρασε από την ημερομηνία παραγωγής.
Πέραν του γάλακτος, στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης μπαίνουν, από χθες, με αποφασιστικό τρόπο, το τυρί και το γιαούρτι, τα πλέον επώνυμα προϊόντα της Ελληνικής κτηνοτροφίας, για τα οποία μεθοδεύεται η προσαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπεται η παρασκευή τους από σκόνη γάλακτος. Την ώρα που η μάχη της ελληνικής φέτας είναι σε εξέλιξη, την ίδια ώρα που κερδίζονται δικαστικές μάχες για την ελληνικότητα του γιαουρτιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετεί έτσι ώστε το «Ελληνικό Γιαούρτι», το «Ελληνικό τυρί» και η «Φέτα» να παράγονται με εισαγόμενη σκόνη γάλακτος. Αυτό σημαίνει, ή ότι χάνουμε το brand name σε δύο κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν την ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών ή ότι θα διοχετεύεται στην ξένη αγορά τυρί και γιαούρτι από ελληνικό φρέσκο γάλα και στην εγχώρια αγορά τυρί και γιαούρτι από φθηνή – εισαγόμενη σκόνη γάλακτος ή και επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα προέκυψε από το διατροφικό σκάνδαλο με την κινέζικη κονσέρβα γάλακτος με μελαμίνη.
Γιατί τόση επιμονή κύριε Χατζηδάκη σε ένα ζήτημα που θα καταστρέψει την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία και την ελληνική κτηνοτροφία γενικότερα, χωρίς να δώσει ούτε μια δεκάρα κέρδος στον έλληνα καταναλωτή;
Γιατί έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ούτε παίρνει υπόψη της ούτε γνωρίζει την ελληνική γεωγραφία του κλάδου, τα μεγέθη και τις ιδιαιτερότητές του, από τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, τους φορείς που τους εκφράζουν και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας;
Γιατί δεν δείχνετε την ίδια επιμονή για την ανάπτυξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας και των νέων θέσεων εργασίας που αυτή μπορεί να αποφέρει, όση για το κέρδος, όπως εσείς με λανθασμένους υπολογισμούς υποστηρίζεται, λίγων ευρώ το μήνα για τον έλληνα καταναλωτή;
Γιατί δεν στηρίζετε τα επώνυμα – εξαγώγιμα Ελληνικά προϊόντα;
Γιατί διεκδικείτε το αλάνθαστο, εσείς που ανήκετε στο πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τα λάθη στη διακυβέρνηση της χώρας σε προηγούμενες περιόδους, τα οποία τώρα εμείς και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι και ο κόσμος της εργασίας πληρώνουμε;
Σας απαντάμε: Εσείς θα πείτε κάποτε «κάναμε λάθος» και αυτό είναι όλο. Εμείς, όμως, ως Έλληνες αγελαδοτρόφοι, θα έχουμε καταστραφεί, οι μονάδες μας θα εκποιηθούν, θα πουληθούν στους ξένους ή θα κλείσουν, τα χρέη θα κυνηγούν εμάς και τα παιδιά μας, η ελληνική ύπαιθρος θα ερημώσει και άλλο, ένας εθνικός κλάδος αντί να αναπτυχθεί θα αφανισθεί και εσείς απλώς θα «έχετε κάνει ένα ακόμη λάθος».
Σήμερα, όλοι μα όλοι, πλέον, μετά από δεκαετίες ξέφρενου εισαγωγικού και δανεικού καταναλωτικού «πλούτου», ξέρουμε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ας μην πισωγυρίσουμε…

Καλούμε τον κύριο Χατζηδάκη, ως υπουργό Ανάπτυξης, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη, για τη χώρα μας, περίοδο που διανύουμε, να αναλάβει τις ευθύνες του. Να συνομιλήσει με τους Έλληνες παραγωγούς για την ανάπτυξη ενός εθνικού κλάδου, για την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, να επιμείνουν στη σθεναρή στάση τους υπέρ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας και της κτηνοτροφίας γενικότερα.
Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, να ψηφίσουν κατά της υποκατάστασης της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου αξίας και ποιότητας, πιθανολογούμενα κάπως φθηνότερα.
Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να υποστηρίξουν την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, το ελληνικό γάλα, το ελληνικό γιαούρτι και το ελληνικό τυρί, να ψηφίσουν ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: