15 Φεβ 2014

Ρώσικο μπλόκο στις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ

Μπλόκο στις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ στην Ρωσία, μπήκε από τις 6 Φεβρουαρίου 2014. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor), Αλεξέι Αλεξέενκο, απαγορεύθηκαν οι εισαγωγές νωπού κρέατος και προϊόντων του. Εξαίρεση γίνεται μόνο για είδη, όπως σαλάμια, κονσέρβες, και οποιαδήποτε έτοιμα προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί βαθιά θερμική επεξεργασία και συνοδεύονται από τη σχετική εγγύηση των εποπτικών αρχών της ΕΕ. Η βασική αιτία είναι η επιδημία αφρικανικής πανώλης (ASF) στην Ευρώπη, και τα ανοιχτά σύνορα.
Οι νέοι κανόνες ισχύουν και στις πρώτες ύλες που προορίζονται για την παραγωγή τροφής για κατοικίδια και γουνοφόρα ζώα. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει μέχρι να ορίσει η ΕΕ τις ασφαλείς ζώνες, όπου δεν υπάρχουν νοσογόνοι παράγοντες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και από όπου μπορούν να μεταφερθούν προϊόντα, συνοδευόμενα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει το λιγότερο μερικούς μήνες. 

Στην αρχή του Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Rosselhoznadzor, Σεργκέι Ντάνκβερτ, συναντήθηκε με τους κορυφαίους φορείς της αγοράς κρέατος στη Ρωσία και κατέστησε σαφές ότι η Τελωνειακή Ένωση (Λευκορωσίας, Καζακστάν και Ρωσίας) δεν πρέπει να κάνει δεκτά τα κτηνοτροφικά πιστοποιητικά από τις χώρες της ΕΕ, στη μορφή που αυτά έχουν σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι τα έγγραφα αυτά πιστοποιούν μεν ότι το προϊόν προέρχεται από περιοχή όπου τα τελευταία τρία χρόνια δεν εντοπίστηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων, αλλά τα σύνορα της ΕΕ είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου της μεταφοράς των εποπτευόμενων εμπορευμάτων από τη μια χώρα στην άλλη, ανέφερε ο Ντάνκβερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: