19 Ιαν 2014

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λιβύη το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (λιβυκό κοινοβούλιο) μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα νότια και τις εντεινόμενες φήμες ότι στις ταραχές εμπλέκονται υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Το Κογκρέσο έλαβε την απόφαση αυτή σε έκτακτη συνεδρίασή του με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Σέμπχα, στα νότια, όπου εδώ και πολλές ημέρες σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν.
Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν σήμερα, μετά από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας, όταν μια ένοπλη ομάδα έθεσε υπό τον έλεγχό της μια στρατιωτική βάση στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η ομάδα αυτή αποτελείται από υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πόλη.
Αργά απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αμπντεραζάκ αλ Σεμπάχι, είπε ότι ο στρατός έχει ανακαταλάβει τη στρατιωτική βάση του Ταμενχάντ και πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες καταδιώκουν τους ενόπλους που προσπαθούν να διαφύγουν στην έρημο.
Έκανε επίσης λόγο για αεροπορικές επιδρομές εναντίον ορισμένων στόχων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές φήμες που κάνουν λόγο για εμφάνιση υποστηρικτών του καθεστώτος του Καντάφι σε ορισμένες πόλεις δυτικά της Τρίπολης, όπως στην Ουερσεφάνα και το Αλ-Ατζίλετ.
Ο Ζεϊντάν προειδοποίησε ότι οι φήμες έχουν ως στόχο να προκαλέσουν κρίση στη χώρα και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στη Σέμπχα, καθώς οι ένοπλοι δεν ελέγχουν την πόλη, ούτε το πολιτικό αεροδρόμιο. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταλούν στην πόλη ενισχύσεις.
Καθώς στη χώρα δεν υπάρχει οργανωμένος στρατός, οι αρχές καταφεύγουν συχνά στους πρώην αντάρτες που πολέμησαν και ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι, τον Οκτώβριο του 2011, ζητώντας τους να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στη νότια Λιβύη σημειώνονται συχνά πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και ημινομάδων Τούμπου (Amazigh). Το 2012 σκοτώθηκαν περίπου 150 άνθρωποι προτού οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν μια εκεχειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: