6 Δεκ 2013

Όχι στην επέκταση διάρκειας ζωής στο γάλα λένε οι γεωτεχνικοί

Την έντονη αντίθεσή του στην ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μάλλον θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα (π.χ. υποβαθμισμένου ποιοτικά προϊόντος) παρά θα επιλύσει, στην ήδη προβληματική ελληνική κτηνοτροφία, ενώ δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τον Έλληνα καταναλωτή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Η τιμή του φρέσκου γάλακτος είναι πράγματι υψηλή διαμορφώνεται όμως από ένα πλήθος παραγόντων όπως για παράδειγμα το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Επίσης υψηλό είναι το κόστος συλλογής και διακίνησης εξαιτίας των διασκορπισμένων γεωγραφικά μικρών κτηνοτροφικών μονάδων. Κυρίως όμως το υψηλό κόστος παραγωγής, οφείλεται στις αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης που καθιστούν την ενέργεια πανάκριβη ενώ και οι υπηρεσίες δεν παρέχουν καμία στήριξη στους παραγωγούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Παρόλα αυτά, η τιμή πώλησης από τους παραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο σήμερα. Αυτό που είναι σε απαράδεκτο επίπεδο, είναι η διαφορά που διαμορφώνεται από την τιμή πώλησης του παραγωγού έως την τιμή αγοράς από τον καταναλωτή (μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας τιμών) και αυτή δεν είναι ευθύνη των παραγωγών» προσθέτει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
«Εάν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον Έλληνα καταναλωτή οφείλει:
  • Να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στον παραγωγό με νέα διάρθρωση των υπηρεσιών και στελέχωση τους με ειδικούς επιστήμονες.
  • Να μειώσει τα φορολογικά βάρη των συντελεστών παραγωγής.
  • Να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα της προέλευσης του γάλακτος.
  • Να ενισχύσει το προτεινόμενο ελληνικό σήμα χωρίς να επιτρέπει προσμίξεις από ξένης προέλευσης γάλα.
  • Να ελέγξει επιτέλους την αγορά και την διαμόρφωση καρτέλ σε αυτή, για να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, να καταναλώνει γάλα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε προσιτή τιμή» τονίζει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: