27 Απρ 2013

Παγκόσμιος πληροφοριακός πόλεμος εναντίον της Συρίας


Τα δυτικά και ορισμένα αραβικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) διεξάγουν κατά της Συρίας πληροφοριακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας, μάλιστα με σύγχρονα μέσα. Η ιδιομορφία αυτού του πολέμου είναι η ροή πληροφοριών, που απαξιώνουν την νόμιμη εξουσία. Ο Σύρος Υπουργό Πληροφοριών Ομράν αλ Ζόχμπι, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς σχεδόν 85% είναι ξένοι και ότι ο πληροφοριακός πόλεμος σήμερα μετατράπηκε σε κύριο όπλο των μισθοφόρων στην ένοπλη σύγκρουση. Ο χείμαρρος από ψέματα για τη Συρία είναι άνευ προηγουμένου, ακόμα και ως προς τα πρότυπα του σύγχρονου πολέμου πληροφοριών και δείχνει καλύτερα απ’ όλα ποιές δυνάμεις και πόσα χρήματα έχουν ριχτεί σ΄αυτό τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, τα επίσημα ΜΜΕ της Συρίας ουσιαστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στον κόσμο την πραγματική εικόνα των γεγονότων που διαδραματίζοναι στη χώρα τους,- παρατήρησε ο επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την πολιτική πληροφόρηση, τις Πληροφοριακές Τεχνολογίες και τις Επικοινωνίες Αλεξέι Μιτροφάνοφ, στη συνάντηση που είχε με το Σύρο Υπουργό.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω από τη Συρία είναι ασφαλώς παγκόσμιος πληροφοριακός πόλεμος. Ταυτόχρονα παίρνονται μέτρα, μαζί και τεχνικά ώστε οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά να μην διεισδύσουν καθόλου στον κόσμο. Αρκεί να πούμε ότι σήμερα, τα συριακά τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν πρόσβαση σε ξένους δορυφόρους και στην πραγματικότητα βρίσκονται σε συνθήκες αποκλεισμού. Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Υπουργού Πληροφοριών της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στη Μόσχα έχει σπάσει αυτό τον αποκλεισμό. Είναι προσπάθεια παρουσίασης άλλης αλήθειας.

Όποιοι παρακολουθούν τη σύγκρουση, καταλαβαίνουν ότι η πραγματική κατάσταση στη Συρία σήμερα διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη που παρουσιάζεται από τα δυτικά ΜΜΕ. Τους τελευταίους τρεις μήνες ο Στρατός διεξάγει επιχείρηση εναντίον των ανδρών, που είχαν σταλεί στη χώρα από τα έξω. Ο Στρατός αισθάνθηκε πια τη δύναμή του και συμπεριφέρεται με σιγουριά. Εν τω μεταξύ, τα δυτικά ΜΜΕ επαναλαμβάνουν και ξαναεπαναλαμβάνουν ότι σήμερα ή αύριο οι αντικυβερνητικοί θα πάρουν τη Δαμασκό.

Εκτός απ’ αυτό, ορισμένα δυτικά και αραβικά τηλεοπτικά κανάλια γνωρίζουν εκ των προτέρων τις περιοχές των πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσε ο Ομράν αλ Ζόχμπι, οπότε μπορεί σίγουρα να θεωρηθούν συνένοχα για την αιματοχυσία στη Συρία.

Ο ρόλος Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ
Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ (σύμμαχοι των ΗΠΑ) πρότειναν πολλά χρήματα στους πολίτες της Συρίας, μαζί και στους δημοσιογράφους για να περάσουν στο πλευρό τους. Δυστυχώς κάποτε καταφέρνουν να στρατολογήσουν ορισμένους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν. Ακόμα πριν γίνω υπουργός πληροφοριών, κατά τη συνάντησή μου με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού Αλ-Αραμπία της είπα ότι είχε μεταδώσει την είδηση για την έκρηξη πριν συμβεί ακόμα. Σήμερα παρακολουθούμε τα τηλεοπτικά κανάλια - τη στιγμή που αρχίζουν να μιλούν για κάποια έκρηξη, για κάποια βόμβα, ή για κάποια θύματα - γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει τώρα, αλλά σύντομα θα συμβεί. Ο Ομράν αλ Ζόχμπι τόνισε ότι δεκάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια της Συρίας βρίσκονται σε κίνδυνο – πολλοί από τους κορυφαίους παρουσιαστές προγραμμάτων κρατούνται αιχμάλωτοι. Επίσης πολλοί δημοσιογράφοι δεν πηγαίνουν στη δουλειά γιατί φοβούνται για τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: