23 Μαρ 2013

Συνεχίζει η ξηρασία να καταστρέφει την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ


Η εκτεταμένη ξηρασία που έχει καταστρέψει τις σοδειές σιτηρών και καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προβλέπεται να υποχωρεί πριν τα μέσα αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας.
Η ετήσια πρόβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) για την άνοιξη κάνει λόγο για θερμότερες, πιο ξηρές συνθήκες σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, αλλά και για έντονες χιονοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες στη Βόρεια Ντακότα.
«Είναι ένα μείγμα πλημμυρών, ξηρασίας και ζεστού καιρού», δήλωσε η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας, αρμόδια για τις μετεωρολογικές προβλέψεις, Λόρα Φουρτζιόνε.
Το κόστος της συνεχιζόμενης ξηρασίας εκτιμάται μέχρι στιγμής στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερο από αυτό του τυφώνα Σάντι.
Σύμφωνα με τη Φουρτζιόνε, η έκταση της περιοχής που πλήττεται από ξηρασία έχει υποχωρήσει στο 51% της χώρας, ωστόσο ακόμα και οι ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές πολιτείες δεν αρκούν για να προσφέρουν αρκετή υγρασία στο έδαφος.
Η υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή στις νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, ενώ χαμηλότερες των φυσιολογικών αναμένονται στα βορειοδυτικά.
Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί στα κεντρικά και δυτικά της χώρας και μπορεί να επεκταθεί στην Καλιφόρνια, τα νοτιοδυτικά, τα Βραχώδη Όρη και το Τέξας.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν επίσης για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μινεσότα και της Αϊόβα.
«Οι επιπτώσεις της ξηρασίας που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια στα κεντρικά και τα νοτιοδυτικά της χώρας θα κάνουν πολύ καιρό να αντιστραφούν», εκτίμησε η Φουρτζιόνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: