25 Ιαν 2013

Πέρασε η ΚΑΠ στην Επιτροπή Γεωργίας


Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το κείμενο που αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2014 – 2020. Η συνέχεια των αποφάσεων ανήκει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το κείμενο τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν υπάρξει συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 7-8 Φεβρουαρίου 2013. Αυτή η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ θα είναι η πρώτη η οποία θα συνδιαμορφώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Όπως αναφέρει το τελικό κείμενο η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα πρέπει να έχει στόχο το δικαιότερο καταμερισμό των κονδυλιών της ΕΕ, τα μέτρα που αφορούν το «πρασίνισμα» να είναι υποχρεωτικά αλλά ευέλικτα, να είναι περισσότερο ευέλικτη και να βοηθάει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς. Ακόμη επισημαίνει ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να συνεχίσει να εξασφαλίζει ασφαλή προμήθεια τροφίμων υψηλής ποιότητας στους πολίτες της Ευρώπης και παράλληλα να δώσει κίνητρα στους αγρότες – παραγωγούς να λάβουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η Επιτροπή Γεωργίας διαμόρφωσε το τελικό κείμενο για το πως θα πρέπει να είναι η νέα ΚΑΠ. Θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο «πράσινη» και σε θέση να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι φιλόδοξοι στόχοι όμως συνεπάγονται υψηλότερο κόστος. Έτσι, κάθε περαιτέρω περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ τη θεωρώ απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Paolo De Castro (S&D, IT). Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στην πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ από το 2014.
Δικαιότερη χρηματοδότηση
Για να εξασφαλιστεί ότι οι άμεσες πληρωμές πηγαίνουν μόνο σε «ενεργούς» γεωργούς, η Επιτροπή Γεωργίας καταγράφει σε ειδική λίστα οργανισμούς (όπως αεροδρόμια και αθλητικά σωματεία), που θα πρέπει να αποκλείονται αυτομάτως από την κοινοτική χρηματοδότηση, εκτός αν αποδείξουν ότι η γεωργία συμβάλλει κατά ένα σημαντικό μέρος στο εισόδήμά τους. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν ή να προσαρμόσουν ανάλογα αυτή την λίστα.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι οι διαφορές των αγροτικών ενισχύσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να μειωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που πρότεινε η Επιτροπή. Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αγρότες σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από το 65% του κοινοτικού μέσου όρου.
«Η επιτροπή ψήφισε για μια δικαιότερη ανακατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί διαφορές ύψους 300 ευρώ περίπου ανά εκτάριο μεταξύ των γεωργών στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Luis Manuel Capoulas Santos (S&D, PT), εισηγητής των Κανονισμών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη.
Οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες, θα μπορούσαν να εξισωθούν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2019, αλλά και για να αποφευχθεί η απότομη μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από το μέσο όρο έως και 20 %», προσθέτουν στο κείμενό τους οι ευρωβουλευτές.
Ανώτατο όριο άμεσων ενισχύσεων
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις προτάσεις της Επιτροπής για ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για κάθε αγρόκτημα τα 300.000 ευρώ. Επίσης ζητάνε να υπάρξει μείωση στις ενισχύσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατά 70% για ποσά μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ, κατά 40% για ποσά μεταξύ 200.000 και 250.000 ευρώ και κατά 20% για ποσά μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ.
Τροπολογίες, που επιδίωκαν να μειώσουν τις ενισχύσεις προς τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις ακόμη περισσότερο, όπως ζητούσαν καθορισμό ανωτάτου ορίου άμεσων ενισχύσεων, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή.
Πιο ευέλικτο πρασίνισμα
Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος (πρασίνισμα), που αφορούν το 30% στις άμεσες ενισχύσεις, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές. Τα τρία βασικά μέτρα - η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και μόνιμων λειμώνων και η δημιουργία «οικολογικών ζωνών» - θα παραμείνουν, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως π.χ. να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Αγροκτήματα με κάτω από 10 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξαιρούνται από αυτούς τους κανόνες. Επίσης θα πρέπει να είναι πιο «χαλαροί» για τις εκμεταλλεύσεις από 10 έως 30 εκτάρια. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν περιβαλλοντική πιστοποίηση και ως εκ τούτου ήδη χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, θα απαλλάσσονται από την εφαρμογή των μέτρων για το «πρασίνισμα.
«Το «πρασίνισμα» του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, θα αφορά κάθε αγρότη στην ΕΕ. Θα υπόκεινται στους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Capoulas Santos.
Διαχείριση κινδύνου
Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Το εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος θα πρέπει να λάβει τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών σε αμοιβαία κεφάλαια ή ασφάλιση κατά του κινδύνου της σοβαρής μείωση του εισοδήματος. Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να κάνει μια ενδιάμεση επανεξέταση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου και να υποβάλει νομοθετική πρόταση, αν χρειαστεί.
Ενίσχυση διαπραγματευτικής θέσης αγροτών
Για την αντιμετώπιση της αστάθειας της αγοράς και τη διαχείριση των κρίσεων, αλλά και για να ενισχυθεί η θέση τους στις διαπραγματεύσεις, οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) θα πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερες εξουσίες και νέα εργαλεία», τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν, εξ ονόματος των μελών τους, τις εισροές και τις συμβάσεις παράδοσης των προϊόντων τους, χωρίς να παραβαίνουν το δίκαιο του ανταγωνισμού.
«Η ιδέα ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνασπιστούν δεν πρέπει να μεταφράζεται σε καρτέλ, αλλά θα πρέπει να τους επιτρέψει να ξεφύγουν από την οικονομική εξάρτηση και να τους εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Εδραίωση ισχυρών Οργανώσεων Παραγωγών σε όλους τους τομείς, με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία δράσης από ότι είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή, είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Michel Dantin (ΕΛΚ, FR), εισηγητής για τον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ).
Τα επόμενα βήματα
Η κείμενο της Επιτροπής Γεωργίας θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την τελική μορφή της μελλοντικής γεωργικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο, στο Στρασβούργο, αναμένοντας και τις τελικές αποφάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (ΠΔΠ) για το 2014-2020, που έχει προγραμματιστεί για 7-8 Φεβρουαρίου 2013.
Αντιδράσεις κατά του ψηφίσματος
Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) καλούν τους πολίτες της ΕΕ σε πρωτότυπη δράση αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Όπως αναφέρουν σε κοινό τους ψήφισμα, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η ARC2020 μαζί με 24 αγροτικές οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών από 10 χώρες εγκαινιάζει σήμερα την πανευρωπαϊκή δράση: Go M.A.D (Πήγαινε να Συναντήσεις έναν Ευρωβουλευτή). Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία καλεί τους πολίτες Ευρώπης να έρθουν σε άμεση επαφή με τους τοπικούς ευρωβουλευτές τους και να τους ρωτήσουν πώς θα ψηφίσουν κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στο Στρασβούργο τον Μάρτιο του 2013.
«Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν τα χρήματά που πληρώνουν σε φόρους να επενδυθούν στην οικολογική, δίκαιη και τοπική γεωργία: για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρών αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων της υπαίθρου,καθώς και την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων για όλους», τονίζει η Stephanie Roth, συντονίστρια της εκστρατείας για την Καλή Διατροφή και την Καλή Γεωργία της ARC2020. Και προσθέτει «Η ψήφος του COMAGRI αντί να υποστηρίξει τις εκατομμύρια μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και τους εκατοντάδες εκατομμύρια φορολογούμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών αγρο-εμπορικών και αγρο-χημικών εταιρειών, που ευημερούν λόγω της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και τα εργοστάσια εκτροφής ζώων. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να το να αλλάξουμε αυτό». Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες, οι ΜΚΟ που στηρίζουν αυτή την εκστρατεία, διαβλέπουν μια πραγματική ευκαιρία για τους απλούς πολίτες να μπορέσουν να επηρεάσουν μία από τις πιο σημαντικές νομοθετικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, οι ψηφοφόροι θα θέλουν να γνωρίζουν ότι οι εκπρόσωποί τους στις Βρυξέλλες τους ακούνε. Καλούμε και τους 754 ευρωβουλευτές που θα ψηφίσουν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Μάρτιο του 2013, στο Στρασβούργο, αντί να υποστηρίξουν την απόφαση που υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους τους της Επιτροπής Γεωργίας, να ακούσουν τους ψηφοφόρους τους», υπογραμμίζει η κ. Roth.

Δεν υπάρχουν σχόλια: