17 Νοε 2012

Ελληνική φέτα και εξαγωγικό άλμα


Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές του γνωστού ελληνικού τυριού στις μεγάλες διεθνείς αγορές τη φετινή χρονιά, με τα έσοδα να φτάνουν στα 182 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν και λόγοι που πρέπει να μας κάνουν αισιόδοξους σε μία εποχή που λόγω της κρίσης έχει κάνει τους Έλληνες να παραμιλούν. Φυσικά μιλάμε για τη φέτα, ένα ελληνικότατο προϊόν, που φέρει τη σφραγίδα ΠΟΠ και που το 2012 έχει κάνει άλματα στις εξαγωγές. 


Όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπου οι εξαγωγές φέτας όχι απλώς διπλασιάστηκαν, αλλά στην κυριολεξία εκτοξεύτηκαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η αύξηση που καταγράφηκε έφτασε στο 190%, στις ΗΠΑ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 108%, στην Ιρλανδία κατά 66% και στην Αυστραλία κατά περίπου 60%, σε σύγκριση με το 2011. Ήδη η αύξηση σε τόνους ήταν της τάξης του 3% με τα έσοδα να φτάνουν στα 182 εκατ. ευρώ. Κυριότεροι προορισμοί για την ελληνική φέτα είναι κατά προτεραιότητα η Γερμανία (απορροφά περί το 40% των συνολικών εξαγωγών), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 14%) και η Ιταλία (με 12%), ενώ σημαντικές αγορές θεωρούνται ακόμη η Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.
Με «όπλο» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό ΠΟΠ, ο κλάδος τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική άνθηση και ιδιαίτερα κατά τη διετία 2009-2010, οπότε και καταγράφηκε ενίσχυση των παραγόμενων ποσοτήτων φέτας. Πιο συγκεκριμένα, το 2008 η εθνική παραγωγή ήταν στους 91.734 τόνους, ένα χρόνο μετά σκαρφάλωσε στους 95.398 τόνους και το 2010 εκτινάχθηκε στους 102.075 τόνους φέτας. Ωστόσο, την περσινή χρονιά διαπιστώνεται ένα σημαντικό «πισωγύρισμα», αφού η παραγωγή υποχώρησε στους 92.200 τόνους, σημειώνοντας ποσοστιαία συρρίκνωση κατά 10%. Η σημαντική αυτή υποχώρηση στην παραγωγή φέτας οφείλεται στο γεγονός ότι και η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος υπέστη, την περυσινή χρονιά, μείωση της τάξης των 50.000 τόνων. Κι αυτό διότι λόγω του ότι εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής από την αύξηση στις διεθνείς τιμές ζωοτροφών, αρκετοί κτηνοτρόφοι τα παράτησαν διότι δεν είχαν κέρδη.
Παρά την αύξηση στις εξαγωγές, ειδικά σε νέες αγορές, εν τούτοις οι αγορές γάλακτος συνεχίζουν να μειώνονται και φέτος. Την οριακή κατάσταση στον χώρο επιδεινώνουν και μια σειρά από άλλα προβλήματα, τα οποία άπτονται της παράνομης διακίνησης, ιδιαίτερα σε σημεία μαζικής εστίασης, είτε λευκών τυριών που παράγονται στη χώρα μας, είτε εισαγόμενων προϊόντων με την ονομασία «Φέτα», υποσκάπτοντας τη θέση της αυθεντικής ελληνικής Φέτας ΠΟΠ. Οι παράγοντες του κλάδου έχουν ζητήσει από τον ΕΦΕΤ να εντείνει τους ελέγχους, αλλά μέχρι στιγμής ισχύει το «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Τα θετικά
Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό αφήνει ελπίδες, ότι οι προοπτικές είναι προς όφελος της ελληνικής φέτας και των Ελλήνων τυροκόμων. Βέβαια, για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, για να διευρύνει η Ελλάδα το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά θέλει ακόμη πολλή δουλειά. Αφενός μεν να καταπολεμηθεί κάθε λαθραία προσπάθεια να σφετεριστούν οι ξένοι την ονομασία «φέτα», ενώ για να αυξηθεί η παραγωγή όλοι συμφωνούν πως απαιτείται στήριξη της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας, μέσω της χρηματοδότησης της αγοράς ζωοτροφών, αλλά και μέσω επιστημονικών συμβουλών σε όλο το φάσμα της παραγωγής, αρχής γενομένης από τη διατροφή και τον σταβλισμό, έως την εμπορία και την προώθηση.
Ήδη τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Κίνα υπάρχουν κινήσεις σφετερισμού της ονομασίας «φέτα». Στην Τουρκία η βιομηχανία «Yorsan Gida Mamulleri Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi», κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει ένα προϊόν της με το εμπορικό σήμα «Anatolian Feta Cheese». Στην Κίνα, επίσης, γίνεται προσπάθεια από τοπική εταιρεία να κατοχυρώσει τη φέτα ως εμπορικό σήμα στον αρμόδιο κινεζικό οργανισμό και ήδη ο ΣΕΚ, προκειμένου να ασκηθεί προσφυγή εναντίον τού εν λόγω σήματος, ζήτησε από την πρεσβεία της χώρας μας στο Πεκίνο να ληφθούν προσφορές εκ μέρους των αρμόδιων δικηγορικών γραφείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: