28 Ιουλ 2011

ΠΟΠ το αρνάκι Ελασσόνας

Στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) εντάσσεται και επίσημα το «Αρνάκι Ελασσόνας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση για την κατοχύρωση του προϊόντος «Αρνάκι Ελασσόνας» ως ΠΟΠ, είχε δημοσιευθεί στις 12 Νοεμβρίου του 2010. Η γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το «Αρνάκι Ελασσόνας» περιλαμβάνει την επαρχία Ελασσόνας και το δημοτικό διαμέρισμα Δαμασίου, που ανήκει στον Δήμο Τύρναβου. Ειδικότερα, προκειμένου ένα σφάγιο να δικαιούται να φέρει την ονομασία «Αρνάκι Ελασσόνας» θα πρέπει: α) Ο γονείς του αρνιού από το οποίο προήλθε το σφάγιο να διαβιούν στην οριοθετημένη περιοχή τουλάχιστον για 8 μήνες, πριν τη σύζευξη. β) Τα αρνάκια Ελασσόνας πρέπει να γεννιούνται, να εκτρέφονται και να σφάζονται στην οριοθετημένη περιοχή. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος – σύμφωνα με την αίτηση - πρόκειται για νωπό κρέας αρνιού γάλακτος 30-45 ημερών, βάρους 6,5-10,5 Kg το οποίο προέρχεται, από αρνιά προβάτων τα οποία φέρουν τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών που διαβιούν στην ευρύτερη ηπειρωτική Χώρα (μικρή σωματική διάπλαση, κοντά αλλά δυνατά πόδια, ισχυρή ιδιοσυγκρασία, αντοχή σε ακραίες κλιματικές συνθήκες, ανθεκτικότητα σε ασθένειες καθώς και μεγάλη ικανότητα στο βάδισμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: