5 Μαΐ 2011

Τσουκνίδα ένα πολύτιμο φυτό

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Βελτιώνει το έδαφος, όπου φύεται. Πρακτικά η τσουκνίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα αγριόχορτα που έχει δώσει η φύση με μεγάλες δυνατότητες προοπτικής ως προς την χρήση της σε πολλές καλλιέργειες τόσο κηπευτικών όσο και φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη (ξίσιμο). Το διάλυμα τσουκνίδας αποδείχτηκε ότι είχε ποσοστό Ν (30-40 Mm) κυρίως σαν αμμωνιακό λόγο των αναερόβιων συνθηκών που επικρατούσαν μέσα στα δοχεία με το διάλυμα με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διαδικασία της νιτροποίησης η οποία απαιτεί πολύ οξυγόνο για να γίνει. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα όταν το διάλυμα τσουκνίδας χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα μιας και η διαρροή των αμμωνιακών από το έδαφος είναι αξιοσημείωτα χαμηλότερη από των νιτρικών. Τέλος το διάλυμα τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θρεπτική πηγή για φυτά ή σαν προσθήκη κατά την διάρκεια συνθηκών έλλειψης ανόργανων στοιχείων. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες. Την μαζεύουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον αν θα φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.
Πιες τσουκνίδα για το άσθμα
Μια σειρά από ευεργετικές δράσεις καταλογίζουν οι ειδικοί σε αυτήν, γι’ αυτό καλό είναι να την έχεις πάντα πρόχειρη, ακόμα κι αν δεν υπήρξε ποτέ στο πρόγραμμα διατροφής σου ως τώρα. Πρώτα απ’ όλα, η τσουκνίδα, λόγω της θερμαντικής της δράσης, βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, αν τη βράσεις και πιεις το ζωμό της. Παράλληλα, «χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές της ιδιότητες, είναι ευεργετική για την καταπολέμηση του άσθματος και του αλλεργικού συναχιού» τονίζει ο φυσικοπαθητικός Δημήτριος Σκούρος. Μάλιστα, η αποξηραμένη τσουκνίδα βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του τελευταίου, αν ξεκινήσεις τη λήψη της ένα με δύο μήνες πριν από την εμφάνισή του. Η συνταγή για να φτιάξεις αφέψημα από αποξηραμένη τσουκνίδα, το οποίο μπορείς να πίνεις ακόμη και κάθε μέρα, είναι η εξής: Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ρίξε ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα. Έπειτα, άφησέ το για 15 λεπτά και στράγγισέ το.
Κρύο έγχυμα τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστή με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.
Κρύο έγχυμα τσουκνίδας σαν δυναμωτικό
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Το αφήνουμε 10-14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά. Μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το σκεπάσουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας, στη σκιά το καλοκαίρι ή στον ήλιο το χειμώνα. Μετά 10 έως 14 μέρες, το μίγμα είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το, από 3 έως 5 μέρη νερού. Όσο πιο μικρά είναι τα φυτά τόσο πολύ αραίωση θέλει. Αν μας περισσέψει το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: