Ορισμένα είδη λαχανικών στην Ιαπωνία σε μια περίμετρο 30 χλμ από τη Φουκουσίμα έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Κυρίως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και το αγαπημένο στην Ιαπωνία κοματσούνα. Και γιατί αυτά τα λαχανικά; Διότι όπως λένε οι ειδικοί η επιφάνεια των φύλλων τους είναι πολύ μεγάλη και μπορεί ευκολότερα να κατακαθίσουν οι ραδιενεργείς ουσίες. Οι μικροί κόκκοι σκόνης, μέσω της οποίας επικάθεται η ραδιενέργεια στα λαχανικά μπορούν να εξαφανιστούν στο 50 με 90% των περιπτώσεων εάν τα τρόφιμα ξεπλυθούν με πολύ νερό. Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία εντοπίστηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενεργού ισοτόπου Ιωδίου 131. Το Ιώδιο 131 έχει μια διάρκεια ζωής περίπου 8 ημέρες και για το λόγο αυτό δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο έδαφος και μέσω της ρίζας να απλωθεί σε ολόκληρο το φυτό. Για τη γεωργική παραγωγή ανησυχητικό δεν είναι μόνο το ιώδιο 131 αλλά κυρίως το κέσιο. Τα ισότοπα του κεσίου έχουν διάρκεια ζωής από δυο έως 30 χρόνια. Όταν καταλήξουν στο έδαφος περνούν από τις ρίζες στα φυτά και για το λόγο αυτό οι συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα. Κυρίως τα μανιτάρια που βρίσκονται σε δάση της περιοχής είναι μέχρι και σήμερα μολυσμένα. Το ξέπλυμα με νερό δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή την περίπτωση. Εάν ο άνθρωπος καταναλώσει τέτοια τρόφιμα τότε το ραδιενεργό κέσιο απλώνεται στο αίμα και στους μυς αντικαθιστώντας το κάλιο και η επιβλαβής ακτινοβολία διαχέεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου