18 Μαρ 2011

Κόλαση σε Υεμένη και Μπαχρέιν

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίσθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Σαναά, μετά τη μουσουλμανική προσευχή, ανέφεραν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους πέραν της πλατείας στην οποία είχαν συγκεντρωθεί.
«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» και στο Μπαχρέιν
Εκατοντάδες πολίτες του Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή για να κηδεύσουν έναν ακτιβιστή ο οποίος έχασε τη ζωή του στην διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων -κυρίως σιιτών, που αποτελούν πάνω από το 60% του πληθυσμού- διαδηλωτών η οποία προκάλεσε την οργή του Ιράν και αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση στη χώρα. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του ακτιβιστή Άχμεντ Φαρχάν, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη, ενώ περίμεναν για να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροταφείο. Δεν ήταν παρούσες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ένα ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήσεις και παρέμενε ασαφές εάν η αστυνομία επρόκειτο να διαλύσει τους παρευρισκόμενους λόγω της καθολικής απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων. Στις κηδείες των διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στις ταραχές του περασμένου μήνα παρέστησαν χιλιάδες άνθρωποι που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα--αλλά αυτή τη φορά ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο να αποφύγει να εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και να διαλυθεί εάν τού ζητηθεί. «Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια.. . Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για εμάς, αλλά δεν είμαστε βίαιοι. Δε θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ βία», δήλωσε ο Γιούσεφ Χάσαν Άλι, ο οποίος ήταν συγκρατούμενος του 30χρονου Φαρχάν για δυο χρόνια. Η καταστολή «μπορεί να αναγκάσει αυτή τη γενιά να σιωπήσει αλλά θα ξεσηκωθεί μια άλλη για να απαιτήσει εκδίκηση για το αίμα που κύλησε». Οι αρχές στο Μπαχρέιν έχουν συλλάβει τουλάχιστον επτά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης -ανάμεσά τους τον Ιμπραήμ Σαρίφ, στέλεχος του αριστερού κόμματος Ουάαντ- και εκδίωξε δια της βίας τους διαδηλωτές από τους δρόμους ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, καλώντας στρατεύματα από γειτονικές χώρες των οποίων ηγούνται σουνιτικές βασιλικές οικογένειες και κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.
Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, όπως και τρεις αστυνομικοί.
Η καταστολή προκάλεσε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από σιίτες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε και από άλλες χώρες να ζητήσουν να αποσυρθούν τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Την έκκληση επανέλαβε ο Σέιχ Άλι Σαλμάν, ηγέτης του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος Ουέφακ. «Πώς θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί από μια κυβέρνηση να προσκαλεί ξένες στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλουν τους ίδιους τους πολίτες της;», διερωτήθηκε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, η οποία εστάλη παράλληλα και στον Αραβικό Σύνδεσμο. Απαντώντας -σε μια ένδειξη ότι η ένταση αυξάνεται στην περιοχή-- η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανέφερε ότι «η κίνηση του Ιράν δεν υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην περιοχή. Ο Μπαν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον μονάρχη του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπεν Ίσα αλ Χαλίφα την Πέμπτη στην οποία σημείωσε ότι η χρήση «υπέρμετρης βίας» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ενδέχεται να αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ο Μπαν «εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία όσον αφορά τις πληροφορίες περί χρήσης υπερβολικής βίας αδιακρίτως από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας στο Μπαχρέιν εναντίον άοπλων πολιτών και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε ανακοινωθέν του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας, που βρίσκεται στη Γουατεμάλα, συνομίλησε με τον σουνίτη μονάρχη τηλεφωνικά, και φέρεται, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, να του είπε ότι οι ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας «ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε το Μπαχρέιν να «ελέγξει» τις υπηρεσίες ασφαλείας της και καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας που χρησιμοποιούν» αυτές, ειδικά «επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και νοσηλευτικών κέντρων», που αποτελεί «παράνομη» ενέργεια και «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Ιράκ σήμερα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το αντικυβερνητικό κίνημα στο Μπαχρέιν, δύο ημέρες μετά την αιματηρή καταστολή στο κέντρο της Μανάμα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις στις σιιτικές συνοικίες και πολλές εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, μετά το κάλεσμα της ριζοσπαστικής σιιτικής νεολαίας του Μοκτάντα Σαντρ. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Μπακούμπα, αλλά και στη Νατζάφ, όπου ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστανί ανέστειλε σήμερα τη λειτουργία των ιεροδιδασκαλείων σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές στο Μπαχρέιν. Την Τετάρτη, είχε καλέσει τις αρχές της χώρας να «σταματήσουν τη βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: