21 Φεβ 2011

Πωλούν με το κιλό τα ελάφια

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το παράνομο κυνήγι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τα περιστατικά λαθροθηρίας να πληθαίνουν ανησυχητικά. Πίσω από κρούσματα με τεμαχισμένα ελάφια και μαζικές εισβολές σε απαγορευμένες περιοχές, λειτουργεί ένα παραβατικό κύκλωμα με σκοπό το κέρδος από το εμπόριο του κρέατος. Η «επιχείρηση» αποδεικνύεται εξαιρετικά κερδοφόρα, καθώς το ετήσιο «εισόδημα» για έναν λαθροθήρα -μονό από την πώληση 2-3 άγριων ζώων- μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ. Τα «πολύτιμα» θηράματα είναι κυρίως ελάφια, αγριογούρουνα και υδρόβια πτηνά και οι εξορμήσεις γίνονται, κατά κανόνα, αργά τη νύχτα. Η πάταξη του «εγκλήματος» ενάντια στην άγρια ζωή δεν είναι δυνατή, αφού οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες και -μοιραία- όλη την ευθύνη επωμίζονται ιδιωτικοί θηροφύλακες που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, οι οποίοι και πάλι βέβαια δεν επαρκούν για να ελέγχουν όλες τις δασικές περιοχές.
Ροδόπη και Πάρνηθα
Τα «χρυσά» ελάφια θηρεύονται κυρίως στη Ροδόπη και την Πάρνηθα και πωλούνται σε εστιατόρια, ταβέρνες, χασάπικα και ιδιώτες προς 60 ευρώ το κιλό. Πριν από περίπου έναν μήνα, δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν τεμαχισμένα μέσα σε σακούλες, σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Δράμας - Ξάνθης, κοντά στο Παρανέστι. Η σύλληψη έγινε τυχαία από τη συνοριοφυλακή, επειδή ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σινιάλο των Αρχών και δεν είχε δίπλωμα. Το ελάφι είναι απειλούμενο είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται. Στη Ροδόπη έχουν πλέον απομείνει ελάχιστα ελάφια -περίπου 20-30, σύμφωνα με το WWF και την «Καλλιστώ»- ενώ η θηροφυλακή κάνει λόγο για λιγότερα από 15 ζώα.
Αντίθετα, στην Πάρνηθα εκτιμάται πως οι πληθυσμοί είναι πολύ πιο αυξημένοι, επειδή δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί για τα ελάφια και το βουνό είναι αποκομμένο από άλλα οικοσυστήματα. Εδώ τα κρούσματα λαθροθηρίας είναι περισσότερα και οι μέθοδοι που ακολουθούνται ποικίλλουν. «Πρόκειται για οργανωμένους μαφιόζους. Κάποιοι δεν χρησιμοποιούν καραμπίνες, παρά μόνο τόξα και παγίδες, για να μην γίνονται αντιληπτοί και άλλοι έχουν διόπτρες νυχτός για να εντοπίζουν το θήραμα από μακριά», σημειώνει η Μαρία Γανωτή, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Oι λαθροθήρες ανεβαίνουν στην Πάρνηθα με μεγάλα τζιπ, «χτυπάνε» τα ελάφια με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια τα παίρνουν μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: