Η δοκιμασία του κρασιού, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι, είναι η τέχνη που φέρνει σε επαφή τις αισθήσεις μας με το χαρακτήρα του κρασιού. Είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο του κρασιού, να αναλύσουμε, να περιγράψουμε και να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του, τα οποία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ποικιλία σταφυλιών από την οποία προέρχεται το κρασί, στην αμπελουργική περιοχή, στον τρόπο καλλιέργειας, στις μεθόδους οινοποίησης, κ.λ.π. Οι αισθήσεις που εμπλέκονται σε αυτή τη δοκιμασία είναι η όραση, η όσφρηση και η γεύση. Η όραση για να εντοπίσει το χρώμα, τη διαύγεια, τη ρευστότητα και την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Η όσφρηση για να δώσει πληροφορίες για τα αρώματα ή τις κακοσμίες και η γεύση για καλύτερη αξιολόγηση της αρμονίας και της ισορροπίας των χαρακτηριστικών του κρασιού. Σκοπός της δοκιμασίας είναι να μπορέσει ο δοκιμαστής να ερμηνεύσει τα γευστικά και αρωματικά στοιχεία ενός κρασιού, να τα αποκωδικοποιήσει σε απλές γεύσεις και αρώματα, να συνδέσει κάθε συστατικό του με τη συνολική γευστική εντύπωση και να μπορέσει να εξηγήσει σε ποιο ή ποια συστατικά οφείλει ένα προτέρημα ή ένα ελάττωμα του. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ένα κρασί μπορεί να δοκιμαστεί από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Οι κυριότερες από αυτές θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι:
Σάββας Κωνσταντίνου
Οινολόγος
- Οι καταναλωτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για την ευχαρίστηση τους,
- Οι επαγγελματίες δοκιμαστές (έμποροι, δημοσιογράφοι οίνου), οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκτιμήσουν την εμπορική αξία ενός κρασιού και,
- Οι πιο εξειδικευμένοι του τομέα, κυρίως οινολόγοι, οι οποίοι προσπαθούν να καθορίσουν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με τη σύσταση του, την πρώτη ύλη, την προέλευση του και τις συνθήκες οινοποίησης.
Σάββας Κωνσταντίνου
Οινολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου