28 Ιαν 2011

Δειλή η πρόταση για Νατούρα

Επιστολή προς την Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σχετικά με τη δόμηση στις περιοχές Νατούρα. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θεωρεί δειλή την πρόταση του Υπουργείου σας που προέβλεπε αρτιότητα 10 στρεμμάτων για δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα, μετά τις τροποποιήσεις της αρχικής σας πρότασης, το ζήτημα έγινε ακόμα πιο αναποτελεσματικό για την προστασία της Ελληνικής φύσης. Η εκτός σχεδίου δόμηση στην Ελλάδα, όχι μόνο στις περιοχές Νατούρα, αλλά γενικά, αποτελεί μάστιγα για το φυσικό περιβάλλον και παγκόσμια πρωτοτυπία. Η δόμηση σε μη οργανωμένες πολεοδομικά και οικιστικά περιοχές έχει αλλοιώσει το Ελληνικό τοπίο και προσβάλει την αισθητική και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα προσβολής του περιβάλλοντος υπάρχουν πάρα πολλά. Και ποιός δε γνωρίζει εικόνες δάσους όπου, στη μέση του πουθενά, ξεφυτρώνουν βίλες, αμφίβολης ιδιοκτησίας, μνημείο αυθαιρεσιών και αδράνειας, αν όχι συναλλαγής, των αρμοδίων υπηρεσιών. Και ποιός δε γνωρίζει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένα νησιά υψηλής τουριστικής αξίας. Μόνο που μακροπρόθεσμα αυτό υπονομεύει τη βιωσιμότητα και την αξία τους, όπως συνέβη με τις ακτές της Ισπανίας. Ένα άλλο παράδειγμα οικιστικής πίεσης αφορά τη δόμηση στο Πήλιο και η αδράνεια του Υπουργείου σας να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης, απειλεί να καταστρέψει το όμορφο αυτό βουνό. Και η επιστολή καταλήγει:
Σας καλούμε να απαγορεύσετε κάθε δόμηση εκτός σχεδίου, εκτός δηλαδή οργανωμένων οικιστικών περιοχών και όχι μόνο στις περιοχές Νατούρα. Προστατεύστε την Ελληνική φύση, το μόνο κεφάλαιο που έχει ουσιαστικά απομείνει πλέον στον τόπο μας. Κεφάλαιο κληρονομιά για τις επόμενες γενιές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: