18 Ιαν 2011

Μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ

Kύκλωμα απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ και του Έλληνα εργαζόμενου. Το κύκλωμα εμφάνιζε ονόματα ανύπαρκτων εργαζομένων στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των εργοδοτών σε συνεργασία λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές ή τεχνικές εταιρείες ακόμη και γραφεία κηδειών. Οι δράστες της απάτης, που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια, εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλισης: Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό "δίχτυ" που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο και συνδέει το ΙΚΑ, με το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ ενώ έχει τη δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης όλων των στοιχείων που εισάγει ο εργοδότης με το μητρώο εργοδοτών - παραρτημάτων και το μητρώο ασφαλισμένων που διαθέτει. Το σύστημα εντοπίζει και ενημερώνει αυτόματα κάθε αναντιστοιχία δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν αναλυτικές δηλώσεις εταιρειών που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση ή δεν είχαν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές. Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ιντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν σε έργα, είτε φανταστικά, είτε πραγματικά (οικοδομές κλπ), με ένσημα πιστωμένα χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτών των έργων να γνωρίζουν το παραμικρό. Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο. Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) χρηματικό ποσό, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος του κυκλώματος στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 70.080 ευρώ μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, είχε υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική φορολογική δήλωση. Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει περί τα 100 εκατομμύρια, ενώ η συνολική ζημία για το ΙΚΑ ξεπερνάει και τα 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ενώ πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 άτομα.
Σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας,προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν σε 62 περιοχές της χώρας επί τουλάχιστον 5 χρόνια. Εντοπίστηκαν 62 άτομα πίσω από κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, λογιστές καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαΐα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.
ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ... ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ... ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΓΕΜΙΖΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ....50.000 ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΪΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: