10 Δεκ 2010

Εκβιασμοί με φωτοβολταϊκά

Ο νόμος της νύχτας και των μπράβων που πουλάνε προστασία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των κέντρων διασκέδασης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στην Κρήτη που φέρνει στο φως περιστατικά εκβιασμών από οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες αποσπούν χρήματα από επενδυτές ΑΠΕ προκειμένου να μην τους καταστρέψουν τα πάρκα τους. Το έργο των παράνομων διευκολύνει το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένα από κατοικημένες περιοχές αγροτεμάχια. Συμμορίες παίρνουν εκβιαστικά χιλιάδες ευρώ, ακόμα και με δόσεις, από ιδιοκτήτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την απειλή ότι θα τους καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις. Στην κρητική εφημερίδα ''Τόλμη'' διευθύντρια μελετητικού γραφείου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων καταγγέλει ότι: "Ομάδες αλλοδαπών, από ό,τι μου έχουν μεταφέρει, πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του ζητάνε χρήματα, για να μην καταστρέψουν το πάρκο που έχει στήσει στο χωράφι του". Τα ποσά που ζητούν οι μπράβοι κάποιες φορές δίνονται… ντούκου και άλλες με δόσεις, μιας και οι «νονοί» των φωτοβολταϊκών ζητούν μεγάλα ποσά, με τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης να αδυνατεί να τα δώσει αμέσως.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν συμβεί και στην Ισπανία όπου υπήρξαν ακόμη και κλοπές φωτοβολταΐκών από χωράφια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το όλο δίκτυο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά είναι κρίμα για τον κόσμο που έχει δώσει τόσα πολλά χρήματα και ενδεχομένως έχει πάρει και δάνειο για τα φωτοβολταικα να εκτυλίσσεται έτσι η κατάσταση.