4 Οκτ 2010

Xρέη ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει το Δημόσιο

Στην ανάληψη χρεών άνω των 4 δισ. ευρώ προχωρεί το Δημόσιο για λογαριασμό των ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) και ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Μετά τις σαφείς κατευθύνσεις της τρόικας και στο πλαίσιο της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα, κατατέθηκαν στη Βουλή δύο σχετικές τροπολογίες, που εντάσσονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πράσινο ταμείο και την κύρωση των δασικών χαρτών.

Τα χρέη του ΕΛΓΑ που αναλαμβάνει το Δημόσιο ανέρχονται σε 3,012 δισ. ευρώ, ενώ του ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1,01 δισ. ευρώ και αφορούν πιστωτικές διευκολύνσεις για την πληρωμή ενισχύσεων σε αγρότες. Για τον λόγο αυτό και τυπικά θεωρούνται χρέη του Δημοσίου και όχι των οργανισμών. Πάντως, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 1,7% του ΑΕΠ.
Τα ποσά αυτά αντλήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα κυρίως, αλλά και από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Στις τροπολογίες προβλέπεται ότι για να εξοφληθούν οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να εκδώσει ομόλογα ίσης αξίας με τις οφειλές των οργανισμών προς αυτές. Το σχετικό αίτημα οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να το καταθέσουν έως 30 Ιουνίου 2011.
Εφόσον οι τράπεζες αποφασίσουν να ζητήσουν από τον ΟΔΔΗΧ ελληνικά ομόλογα για να εξοφληθούν τα χρέη των ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, θα μπορέσουν να δώσουν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να αντλήσουν ρευστότητα.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΣΕ (περίπου 10 δισ. ευρώ), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν και για άλλες περιπτώσεις ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: