11 Οκτ 2010

Χάνουν αγροτικά κονδύλια

Επειδή σε μερικά πράγματα θα πρέπει να ξέρουμε γιατί ακριβώς μιλάμε, το παράδειγμα της απώλειας των κονδυλίων της χώρας λόγω της πολιτικής και διοικητικής ανικανότητας είναι χαρακτηριστικό. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 44,5 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων, με τα 29,2 ήταν αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά έχασε και σημαντικά ποσά, σε πρόστιμα και επιστροφές επιδοτήσεων. Μόνο την τελευταία δεκαετία χάθηκε 1,9 δισ. ευρώ από γεωργικές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράτυπα ή παράνομα. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα πρόστιμα που συνεχώς επιβάλλονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί εύκολα να διακρίνει την ανικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, των πολιτικών προϊσταμένων της και της Βουλής να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους. Τα πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλει στην Ελλάδα το ΔΕΕ ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο λογαριασμός όμως αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς μετά την υιοθέτηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, το ΔΕΕ μπορεί να επιβάλλει ήδη από την πρώτη απόφαση χρηματικές ποινές στα κράτη-μέλη που δεν ενσωματώνουν έγκαιρα τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Ελληνική Δημοκρατία θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες αρκετές υποθέσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου έχει πλέον συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο, απειλείται με χρηματικό πρόστιμο εξαιτίας της καθυστέρησης.
Ο τομέας όμως που πραγματικά σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα είναι οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Η Ελλάδα έχει καθαρές απολαβές από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000 μέχρι το 2009, 44 δισ. 518 εκατ. ευρώ (ποσοστό 2,36% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο). Την ίδια περίοδο οι αγροτικές επιδοτήσεις ανήλθαν σε 29 δισ. 182 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα η Ένωση απαίτησε την ανάκτηση ενός δισεκατομμυρίου 408 εκατ. ευρώ (1.408) εξαιτίας «ανεπαρκών ελέγχων» ή «επειδή δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες στον τομέα των γεωργικών δαπανών».
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των καταλογισμών που αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει να επιστραφούν, καθώς δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί σε ποιους και πώς κατανεμήθηκαν. Η επιβολή αυτών των προστίμων οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία η χώρα μας έχει αποτύχει να δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου των επιδοτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: