Εκατό περίπου μεγαλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας - μεταξύ αυτών ηχηρά ονόματα του αγροτοσυνδικαλισμού καθώς και συγγενείς πρώην υπουργού της Ν.Δ.- ενεργοποίησαν «μαϊμού» κοινοτικές επιδοτήσεις δηλώνοντας ψευδώς εκτροφείς αλόγων. Οι επίδοξοι... ιππότες απέσπασαν παράνομα 370.000 ευρώ για τα έτη 2008 και 2009, όμως το κόλπο αποκαλύφθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) και ο φάκελος απεστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα για εξέταση και απόδοση ευθυνών. Εμπνευστής της κομπίνας θεωρείται από πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής, συντονιστής των μπλόκων της περιοχής, προερχόμενος από το στενό περιβάλλον «στρατηγού» του κάμπου και νυν υποψήφιου δημάρχου. Μεταξύ των εγκεφάλων συγκαταλέγονται δεκαπέντε ακόμη άτομα από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας και Φαρσάλων. Η οργανωμένη παρατυπία αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων που δηλώνονταν κυρίως με σιτηρά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρχή του καλοκαιριού που ήρθε σε γνώση του το θέμα («Κ.Ε.», 13 Ιουνίου 2010) ξεκίνησε επιτόπιους διοικητικούς ελέγχους και διαπίστωσε ότι εκατό παραγωγοί του νομού Λάρισας υπέβαλαν αιτήσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης δηλώνοντας ότι καλλιεργούν σιτηρά ή ζωοτροφές για τα έτη 2008 και 2009. Με τη βοήθεια της νέας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων και του ελέγχου της επιλεξιμότητας των εκτάσεων διαπιστώθηκε ότι πολλές από αυτές που είχαν δηλωθεί ως καλλιεργήσιμες ήταν τελικά βοσκότοποι ή δημόσια γη ακατάλληλη για κάθε δραστηριότητα. Επομένως καταχρηστικά είχαν λάβει οι αιτούντες τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2008.
Προκειμένου λοιπόν να μην απολέσουν τις ενισχύσεις, οι εν λόγω παραγωγοί έσπευσαν να αλλάξουν τις αιτήσεις τους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2009. Πώς έγινε αυτό; Με πιθανή διευκόλυνση υπαλλήλων ή υπευθύνων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ως επί το πλείστον Λάρισας και Φαρσάλων οι μη επιλέξιμες εκτάσεις, δηλαδή οι μη καλλιεργήσιμες, δηλώθηκαν ως βοσκότοποι. Επειδή οι δηλώσεις βοσκότοπων προϋποθέτουν για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, δηλώθηκε κατοχή ίππων που επινοήθηκε ως η «ασφαλέστερη λύση», διότι στη χώρα μας δεν τηρείται βάση δεδομένων για ίππους. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν βρέθηκαν άλογα. Ετσι μερικοί από τους αιτούντες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι οι αιτήσεις τους ήταν ψευδείς. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμούν ότι «τους φάνηκε εύκολη η διαδικασία, αλλά η προχειρότητα με την οποία ενήργησαν τους πρόδωσε. Δήλωσαν ζώα μικρής ηλικίας, που δεν ενεργοποιούσαν δικαιώματα. Για να πάρουν επιδοτήσεις έπρεπε τα άλογα να είναι άνω του ενός έτους». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το ηχηρό επώνυμο κάποιων τους έκανε να πιστεύουν ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο».
Πάντως την πατέντα της εκτροφής ιπποειδών αντέγραψαν και στη Μαγνησία, όπου βρέθηκαν 15 όψιμοι εκτροφείς αλόγων, στο Κιλκίς και στα Τρίκαλα από 3 και στη Θεσσαλονίκη 5.
Κάθε χρόνο εκταμιεύονται περίπου 250 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρωθούν πρόστιμα προς την Ε.Ε. για επιδοτήσεις «μαϊμού».
Στην Κρήτη διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψαν πρόσφατα ότι παραγωγός από τον νομό Χανίων μισθώνει 150.000 στρέμματα βοσκοτόπων σε 600 περίπου παραγωγούς του Ρεθύμνου χωρίς να κατέχει τις εκτάσεις. Από τη συνολική έκταση των 150.000 στρεμμάτων, 100.600 στρέμματα φέρεται να εκμισθώνονται από 267 παραγωγούς των δημοτικών διαμερισμάτων Ζωνιανών και Λιβαδίων που υπέβαλαν αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης τα έτη 2008 και 2009. Το ύψος της ενίσχυσης που αιτήθηκαν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής απεστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου