7 Σεπ 2010

Μεταλλαγμένος σολομός στο πιάτο σας

Ζήτημα ημερών είναι να εγκρίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για πρώτη φορά ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο ως κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόκειται για σολομό του οποίου η δοκιμαστική παραγωγή από την εταιρεία AquaBounty Technologies Inc σε ιχθυοτροφεία της Μασαχουσέτης έκλεισε δεκαετία, με κόστος έρευνας άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι συνεδριάσεις της FDA θα αρχίσουν στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ήδη κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον μια πρώτη ανάλυση του γενετικά τροποποιημένου σολομού "AquAdvantage", η οποία αναφέρει ότι το ψάρι είναι ασφαλές προς βρώση και αβλαβές για το περιβάλλον.
Εφόσον εγκριθεί ο "AquA-dvantage", θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια μέχρι να φτάσει στην αμερικανική αγορά και στο τραπέζι των καταναλωτών.
Ο "AquAdvantage" είναι ένας σολομός του Ατλαντικού στον οποίο έχει εισαχθεί ένα γονίδιο από διαφορετικό είδος σολομού, τον σολομό Σινούκ, το οποίο επιτρέπει στο ψάρι να παράγει μια αναπτυξιακή ορμόνη που του χαρίζει δύο φορές ταχύτερη ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, το τροποποιημένο ψάρι καταναλώνει 25% λιγότερη τροφή και παράλληλα κατακτά το βάρος που του επιτρέπει να βγει στην αγορά σε λιγότερο από τον μισό χρόνο.
Κατά τα άλλα, ο σολομός AquAdvantage είναι "πανομοιότυπος με άλλους σολομούς του Ατλαντικού", υποστηρίζει η εταιρεία η οποία ταυτοχρόνως τονίζει ότι έχουν ληφθεί μέτρα που καθιστούν "αδύνατη" τη διασταύρωση με άγρια ψάρια και τη διαρροή του ξένου γονιδίου στο περιβάλλον.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα 31 οργανώσεις ιχθυοτρόφων, αλιέων, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ενώσεις να έχουν συγκροτήσει μέτωπο και να ζητούν από την FDA να απορρίψει την αίτηση.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας υποστηρίζει ότι η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ψαριών θα κάλυπτε την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια χωρίς να δημιουργεί πιέσεις στους φυσικούς πληθυσμούς σολομού.
Τονίζει, επίσης, ότι ο σολομός της, ο οποίος μπορεί να εκτραφεί σε ιχθυοτροφεία γλυκού νερού μακριά από τις ακτές, μπορεί να αποφύγει τη ρύπανση, τις ασθένειες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους σολομούς θαλασσινού νερού.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ...... ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: