20 Σεπ 2010

Επαναφέρουν οι Ρουμάνοι το βλάχικο ζήτημα

Κατά το 15αύγουστο, διοργανώθηκε στη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου (την πάλαι ποτέ «μητρόπολη» των βλάχων) διεθνές συνέδριο, για το οποίο η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας υπήρξε κάτι περισσότερο από περίεργη. Ο πρόεδρος των Ελληνόβλαχων Αλβανίας κ. Μιχ. Γκότσης, όπως αποκλειστικά μας δήλωσε, όταν απευθύνθηκε στους διπλωμάτες μας στην Αλβανία για να πληροφορηθεί πώς σκόπευαν να δραστηριοποιηθούν, πήρε την απάντηση ότι δεν έχουν λάβει κάποια σχετική εντολή, ως εκ τούτου δεν τους απασχολεί το θέμα.
Και μπορεί μεν οι Ελληνόβλαχοι της Αλβανίας να υπερασπίστηκαν όσο μπορούσαν την ελληνικότητά τους, όμως εκφράζουν παράλληλα τους φόβους τους, ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν 5-6 "ελληνόφωνοι" στον ελλαδικό χώρο - όπως υπάρχουν και φιλοσκοπιανοί - που να δηλώσουν ότι είναι εθνοτικά Βλάχοι και όχι Έλληνες. Και δεν φθάνει αυτό, όσοι Βαλκάνιοι δηλώσουν «βλάχοι» θα απαιτήσουν και έδαφος.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Trajan Basescou, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ζήτησε οι Ελληνόβλαχοι να θεωρηθούν ρουμάνικης καταγωγής. Σε εκπομπή της κρατικής ρουμανικής Τηλεόρασης, αφιερωμένη στην κοινότητα των «Αρωμούνων» (ή Αρμάνων) και που εστιαζόταν κυρίως στους Ελληνόβλαχους της Μουζακιάς Αγίων Σαράντα, αναφέρθηκε ότι υπέστησαν αφομοιωτική πίεση από τον Εμβέρ Χότζα, αλλά δέχονται ανάλογη πίεση εξελληνισμού (χαχαχα) από την Ελλάδα.Οι Αλβανοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Ρουμάνων, για να μη δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη χώρα τους, αλλά από την άλλη πλευρά θα προτιμούσαν οι βλάχοι της Αλβανίας να θεωρηθούν Ρουμάνοι, παρά Έλληνες, οι οποίοι από τη συνθήκη της Κέρκυρας θεωρούνται "εθνική κοινότητα" και όχι απλώς μειονότητα.
Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΘΕΑΤΗΣ !!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: