16 Σεπ 2010

Αντιδρά η Ρωσία στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Η Ρωσία εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά δουλειά στην Αρκτική και αντιτίθεται σε κάθε στρατιωτικοποίηση της περιοχής, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τέλος διαπραγματεύσεων που είχε στη Μόσχα με τον καναδό ομόλογό του Λόρενς Κάνον.
«Δεν βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην Αρκτική», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο τέλος των συνομιλιών.
«Οι χώρες της Αρκτικής έδειξαν πως όλα τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να διευθετηθούν με πολιτικά μέσα στη βάση του διεθνούς δικαίου, κυρίως της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε.
«Δεν πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα έχει δίκιο αν δώσει στον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα διευθετήσει τα ζητήματα της Αρκτικής και πώς», δήλωσε ακόμη.
«Δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση, αλλά ως χώρες στο έδαφος των οποίων βρίσκονται τα τρία τέταρτα των ακτών του ωκεανού της Αρκτικής, η Ρωσία και ο Καναδάς φέρουν την ευθύνη και για την ασφάλεια των συνόρων τους και γι' αυτή των θαλάσσιων οδών κατά μήκος των συνόρων αυτών», δήλωσε ακόμη ο Ρώσος υπουργός.
«Εννοείται πως θα λάβουμε πρακτικά μέτρα για να εγγυηθούμε αυτή την ασφάλεια», δήλωσε ακόμη ο Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: