30 Ιουλ 2010

Πολιτικό διαζύγιο Μπερλουσκόνι με Φίνι

Η πολιτική ρήξη ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της βουλής Τζανφράνκο Φίνι επισημοποιήθηκε με τη συνεδρίαση, χθες βράδυ, του προεδρείου του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας».
Οι τρεις στενότεροι συνεργάτες του Φίνι, Φάμπιο Γκρανάτο, Ίταλο Μποκίνο και Καρμέλο Μπριγκούλιο, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό του κόμματος.
Όσο για τον πρόεδρο της βουλής, ο «Καβαλιέρε», δήλωσε ανοικτά ότι δεν τηρεί, πλέον, τις ίσες αποστάσεις και τον εγγυητικό ρόλο που επιβάλλει το αξίωμά του, και κατά συνέπεια, τίθεται θέμα αντικατάστασής του.
Ο Τζανφράνκο Φίνι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ετέθη εκτός κόμματος με πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού να του αφαιρεθεί και το θεσμικό του αξίωμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε παρέμβασή του, την ερχόμενη Τρίτη, στη γερουσία της Ρώμης, αναμένεται να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την πορεία της, αυτόνομα, χωρίς την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Παρατηρητές, όμως, τονίζουν ότι κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Στη βουλή, πρόκειται να ακολουθήσουν τον Τζανφράνκο Φίνι, από είκοσι πέντε μέχρι τριάντα βουλευτές, οι οποίοι ετοιμάζονται να συγκροτήσουν αυτόνομη ομάδα. Το ίδιο θα συμβεί και στη γερουσία, με πρωτοβουλία δεκατριών, πιθανότατα, γερουσιαστών. Αυτό που περιμένουν να δουν οι αναλυτές, είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει την αυτοδυναμία της, κυρίως στη βουλή. Σε περίπτωση που από τους σημερινούς 341 βουλευτές, η κεντροδεξιά συμπολίτευση πέσει κάτω απ' τους 316, χάνεται αυτόματα η πλειοψηφία και επισημοποιείται η κυβερνητική κρίση. Ο «Καβαλιέρε», διαβεβαιώνει τους συνεργάτες του ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και συνεχίζει, τις ώρες αυτές, τις επαφές με τους υποστηρικτές του Τζανφράνκο Φίνι, για να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα.
Ακόμη και αν καταφέρει να διατηρήσει την αυτοδυναμία, δύσκολα, πάντως, ο Μπερλουσκόνι, θα μπορέσει να εξαντλήσει τη νομοθετική περίοδο, που ολοκληρώνεται, κανονικά, την άνοιξη του 2013.
Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά πλειοψηφία, θα πρέπει να διευκρινιστεί, αν η Λέγκα του Βορρά θα δεχθεί να ολοκληρωθεί η κυβερνητική αυτή θητεία, χωρίς να έχει υιοθετηθεί το ομοσπονδιακό μοντέλο, που αποτελεί κύρια απαίτηση του κόμματος του Ουμπέρτο Μπόσι. Η κεντροαριστερά (το «Δημοκρατικό Κόμμα», η «Ιταλία των Αξιών» του Ντι Πιέτρο, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές) θα πρέπει να αποφασίσουν πώς και αν θα συνεργασθούν μεταξύ τους και ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός.
Ο Τζανφράνκο Φίνι, αναμένεται, τώρα, να χαράξει τη νέα του πολιτική πορεία «για τη δημιουργία μίας νέας κεντροδεξιάς», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα. Επιλέγοντας, αν επιθυμεί να συμμαχήσει με ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα ή αν προτιμά να πορευθεί αυτόνομα. Προς το παρόν, πάντως, θέλησε να καταστήσει σαφές, ότι δεν εννοεί, σε καμία περίπτωση, να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της βουλής, αφού, όπως είπε, «ο Μπερλουσκόνι δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: