14 Ιουλ 2010

Αναζήτηση χρήματος

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται ο αμπελοοινικός κλάδος, καθώς τα υψηλά αποθέματα κρασιού καθιστούν αμφίβολη την πραγματοποίηση του τρύγου σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ακόμη μάλιστα – για πρώτη φορά – και σε ζώνες ΟΠΑΠ (τις κατ΄εξοχήν ανταγωνιστικές). Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου, σε συνέντευξη τύπου παρουσία και του γενικού διευθυντή της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτη, επισημαίνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει υποχρεωτικά πλέον η λήψη μέτρων για να αποσοβηθεί η κατάρρευση του κλάδου και η δημιουργία ενός ακόμη οξυμένου κοινωνικού προβλήματος.
Άλλωστε, είπε ο κ. Μάρκου, αυτό επισημάνθηκε και από τους 13 βουλευτές όλων των κομμάτων που παρευρέθηκαν στην χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων όλων των οινοποιητικών συνεταιρισμών στα γραφεία μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι η ευρεία διακομματική στήριξη στα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου θα ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τα συναρμόδια υπουργεία.
Τα μέτρα διεξόδου από την κρίση που υιοθετήθηκαν στην σύσκεψη είναι:

- Απόσταξη οίνων στις περιοχές που δεν έχουν άλλη διέξοδο

- Χρονική μετάθεση της αποπληρωμής της α΄ δόσης του άτοκου δανεισμού, δεδομένου ότι η περσινή συγκομιδή βρίσκεται ακόμη στις δεξαμενές

- Δημιουργία διεξόδων της σταφυλικής παραγωγής εκτός οινικού τομέα (ούζο, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού, τσίπουρο)

- Άμεση εκταμίευση των ποσών ανακατανομής της άτοκης χρηματοδότησης (β΄δόση)

- Νέο άτοκο δανεισμό των ΑΣΟ, εφ’όσον παρέμβουν για παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής πέραν των εμπορικών τους δυνατοτήτων, και με αποπληρωμή που θα συναρτηθεί με την ρευστοποίηση και μόνο του παραχθέντος οίνου στις αγορές

- Αυστηρή τήρηση της αμπελοοινικής νομοθεσίας ώστε να αποκατασταθεί υγιής ανταγωνισμός στην αγορά, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στην δημιουργία υπεραξίας για το προϊόν. Είναι σημαντικό η εφαρμογή της νομοθεσίας να διασφαλισθεί με ελέγχους, ξεκινώντας από το αμπέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: