28 Ιουλ 2010
Πάνω από τους μισούς χάνουν την ποιοτική ενίσχυση ελαιολάδου
Μέχρι σήμερα έδιναν την ποιοτική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς που έκαναν ολοκληρωμένη διαχείριση, βιολογική καλλιέργεια και σε ελαιόλαδα που ήταν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Τώρα θα δίνεται σε παραγωγούς που παράγουν ελαιόλαδο ΠΟΠ και κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση ή βιολογική καλλιέργεια. Η μεταβολή αυτή αφαιρεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών από το δικαίωμα της ποιοτικής ενίσχυσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο για την Κρήτη τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους είκοσι τέσσερις χιλιάδες εκατόν ογδόντα επτά παραγωγούς, που αυτές τις μέρες πήραν ενίσχυση για τον προηγούμενο χρόνο κατά 14,8 ευρώ το στρέμμα, οι δεκατέσσερις χιλιάδες είναι παραγωγοί που ανήκουν σε περιοχές ΠΟΠ και οι εννιά χιλιάδες εννιακόσιοι, δηλαδή περίπου οι δέκα χιλιάδες, είναι παραγωγοί που ακολούθησαν στην πράξη τα ποιοτικά πρότυπα παραγωγής. Αυτοί οι παραγωγοί, λοιπόν, που είναι εκτός περιοχών ΠΟΠ, δεν θα δικαιούνται να πάρουν ξανά ποιοτική ενίσχυση, ακόμα και αν ακολουθήσουν το πρότυπο ποιοτικής παραγωγής, το οποίο το περιορίζεται μόνο σε γεωγραφικές περιοχές που ήδη έχουν το χαρακτηρισμό ΠΟΠ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου