1 Ιουλ 2010

Εξαφάνιση κατασκόπου

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εκτιμάται ότι πέρασε ο 54χρονος κατάσκοπος της Ρωσίας, που εξαφανίστηκε χθες, για να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ.
O 54χρονος είχε συλληφθεί χθες στην Κύπρο και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την έκδοση του στις ΗΠΑ.
Ο -εκ νέου- καταζητούμενος δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ως όφειλε, σήμερα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, είναι κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου. Ο 54χρονος Καναδός συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει από την Κύπρο με προορισμό την Βουδαπέστη. Η Ιντερπόλ είχε ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία το προηγούμενο Σάββατο για το διεθνές ένταλμα του Μέτσος και στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο, οι αστυνομικοί εντόπισαν το όνομα του 54χρονου Καναδού στον κατάλογο των ατόμων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.
Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο της Λάρνακας όπου ζητήθηκε να κρατηθεί για 30 μέρες μέχρι να φτάσουν τα έγγραφα από την Αμερική με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τελικά ο 54χρονος Καναδός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του.
Ο 54χρονος συλληφθείς καταζητείται από τις ΗΠΑ με τις κατηγορίες της κατασκοπείας προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, ποσών που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 40 χιλιάδες δολάρια. Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα.
Ο Κρίστοφερ είχε φθάσει στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: