24 Ιουν 2010

Εξετάζεται η δημοσιοποίηση ονομάτων

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετά να καταργήσει την υποχρέωση που έχουν τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν τα στοιχεία των δικαιούχων της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα η γενική εισαγγελέας Eleanor Sharpston πρότεινε, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αποφασίσει ότι ο κανονισμός 1290/2005 του Συμβουλίου, ο οποίος απαιτεί αυτόματη δημοσιοποίηση των ονομάτων, των δήμων κατοικίας και των ποσών που λαμβάνει κάθε δικαιούχος κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και ο κανονισμός 259/2008 της Επιτροπής, που θεσπίζει τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού, είναι ανίσχυροι.
Η εισήγηση της κυρίας Σάρπστον αφορά την υπόθεση Γερμανών αγροτών που κατήγγειλαν ότι η δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων παραβιάζει την ιδιωτική τους σφαίρα. Οι προσφεύγοντες στις δύο υποθέσεις είναι μια προσωπική εταιρία (Volker und Markus Schecke GbR: υπόθεση C-92/09) καθώς και ένας ιδιώτης (Hartmut Eifert: υπόθεση C-93/09), καθένας εκ των οποίων λειτουργεί γεωργική εκμετάλλευση. Και οι δύο προσφεύγοντες στρέφονται κατά της δημοσιοποιήσεως των ατομικών στοιχείων τους, δυνάμει του κανονισμού 259/2008 της Επιτροπής, ως αποδέκτες γεωργικών κονδυλίων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, η Volker und Markus Schecke GbR έλαβαν κονδύλιο ύψους 64 623,65 ευρώ. Στις 5 Δεκεμβρίου 2008, ο H. Eifert έλαβε κονδύλιο ύψους 6 110,11 ευρώ για τη στήριξη γεωργικών δραστηριοτήτων σε μειονεκτική περιοχή.
Η γενική εισαγγελέας θεωρεί ότι οι κανόνες είναι δυσανάλογοι και ότι δεν υπάρχει ρητή συγκατάθεση των αγροτών στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στις αιτήσεις για παροχή ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην διαφάνεια των ενισχύσεων και το σεβασμό των προσωπικών στοιχείων των αγροτών.
Εάν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεχτεί την εισήγηση, η Κομισιόν θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τους κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: