26 Μαΐ 2010

Τρόμος στην Ήπειρο

Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη νωρίς τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, έξω από το σπίτι του δημάρχου Χειμάρρας και προέδρου του κόμματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, κ.Βασίλη Μπολάνου, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε παρακείμενα σπίτια και αυτοκίνητα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Είναι η δεύτερη φορά, που ο κ.Μπολάνος γίνεται στόχος Αλβανών. Στις εκλογές του 2003, εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του και από θαύμα τότε, δεν υπήρξαν θύματα.
Για τους Αλβανούς και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ της χώρας, ο δήμαρχος Χειμάρρας, αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού αμφισβητεί ευθέως τον αλβανικό χαρακτήρα της παραθαλάσσιας περιοχής, που για τα Τίρανα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα στη χώρα.
Η επίσημη αλβανική πολιτική θεωρεί τους Χειμαρριώτες… δίγλωσσους Αλβανούς, ανάμεσά τους και τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, Πύρρο Δήμα και το ποδοσφαιρικό ταλέντο, Σωτήρη Νίνη, άσχετα αν τα μαθήματα στο ιδιωτικό ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, παρακολουθούν 150 μικροί μαθητές.
Η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.
Από τη θέση του προέδρου της «Ομόνοιας», του κόμματος που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο κ.Μπολάνος διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δικαιώματα τα οποία απορρέουν και από την Σύμβαση Πλαίσιο που έχει υπογράψει η Αλβανία.
Η Βόρεια Ήπειρος φτάνει μέχρι τον ποταμό Σκούμπη, τον Γενούσο των αρχαίων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: