Έτσι ο ΣΕΚ, ζητά από την πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα συνοψίζονται ως εξής:
Α) Πάγωμα των κτηνοτροφικών χρεών φυσικών και νομικών προσώπων, ληγμένα και άληκτα για 3 χρόνια άτοκα. Αποπληρωμή τους σε 15 χρόνια με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση αποτελεί η λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας τα 2 τελευταία χρόνια και η ρύθμιση για χρέη να αφορά μέχρι το ποσό των 500.000€.
Β) Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να προστατεύεται τόσο ο καταναλωτής από τις παράνομες ελληνοποιήσεις όσο και να στηρίζεται το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου
Γ) Για τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων απαιτείται η παραχώρηση των δημοτικών βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τις ζωικές μονάδες που δηλώνει έκαστος στο ΟΣΔΕ, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.Η παραχώρηση θα γίνεται από το «Τοπικό Συμβούλιο Διαχείρισης βοσκοτόπων». Σημαντικό θέμα είναι επίσης η επέκταση των βοσκοτόπων σε δασικές εκτάσεις με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ζητάμε συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την θεσμοθέτηση των προτάσεων μας.
Δ) Κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποτελεί η γενετική βελτίωση των ζώων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική η πρόθεση του ΥΠΑΑΤ για δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Βελτίωσης», προκειμένου να βελτιώσουμε τις Ελληνικές φυλές ζώων, ώστε να πετύχουμε υψηλή παραγωγικότητα, ποιότητα και ανθεκτικότητα φυλών.
E) Αναφορικά με την εξισωτική αποζημίωση η πρότασή μας είναι να διατεθούν τόσα χρήματα, ώστε να πληρωθούν όλοι οι αγρότες - κτηνοτρόφοι.
ΣΤ) Πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται με το Ν/Σ του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις επενδύσεις σε φωτοβολταικά συστήματα από επαγγελματίες αγρότες - κτηνοτρόφους.
Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΚΑ να επανεξετάσει το Ν/Σ ώστε οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι να μπορούν να επενδύουν σε Φ/Τ συστήματα προκειμένου να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους (έως 100 kw).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου