27 Απρ 2010

Αριζόνα: Τα χαρτιά σου ή απέλαση

Διχάζει την Αμερική ο σκληρός νέος νόμος για τη μετανάστευση που ψηφίστηκε στην Αριζόνα και δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στους αστυνομικούς να σταματούν στον δρόμο όποιον θέλουν για να διαπιστώσουν εάν έχει άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν έχει «χαρτιά» θα τον συλλαμβάνουν επί τόπου και θα τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, επαναπροωθώντας τον στη χώρα προέλευσής του, εν προκειμένω συνήθως το Μεξικό.
Ο νέος νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, θα εφαρμοστεί στην Πολιτεία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Ο αστυνομικός θα μπορεί να σταματάει για να ελέγξει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος για το αδίκημα της παράνομης εισόδου. Αν ο ύποπτος δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά, ο αστυνομικός θα τον παραδίδει χωρίς άλλες διατυπώσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης για τα περαιτέρω. Επιπλέον, ο νέος νόμος κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη παράνομων μεταναστών για εργασία και επιβάλλει αυστηρότερες ποινές σε όσους τους βοηθούν να φτάσουν στην Πολιτεία. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα υπολογίζεται σήμερα σε 450.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από το γειτονικό Μεξικό. Η κυβερνήτης Μπρούερ δήλωσε ότι κατά την άποψή της η πλειονότητα των κατοίκων της Αριζόνα τάσσεται υπέρ του νέου νόμου. Σχετική δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της, αλλά στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος πέρασε μόνο με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών.
ΕΛΛΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, που έλεγε μια παλιά διαφήμιση της ελληνικής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: