7 Απρ 2010

Η μορφωμένη γυναίκα πίνει πιο πολύ, λένε οι Βρετανοί

Το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας επηρεάζει και τη ροπή της προς το ποτό, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι διατείνονται ότι οι γυναίκες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίων τείνουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με τις λιγότερο μορφωμένες.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου LSE στο Λονδίνο, με επικεφαλής την Φρανσέσκα Μποργκονόβι και τη Μαρία Χουέρτα, μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 10.000 γυναικών, ηλικίας 39 ετών, που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του 1970.
Από τη μελέτη αποκαλύφθηκε ότι σε εκείνες που είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων η πιθανότητα να πέσουν «θύματα» του αλκοολισμού είναι διπλάσιες από τις υπόλοιπες, και μάλιστα η τάση τους αυτή μπορεί να προβλεφθεί από την ηλικία των 5-10 ετών, αναλόγως με τους βαθμούς τους στο σχολείο. Έτσι, όσες έπαιρναν υψηλούς βαθμούς στο δημοτικό, είχαν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν αλκοόλ καθημερινά, όταν πια θα είχαν ενηλικιωθεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο συμβαίνει και με τα αρσενικά, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό. Οι άνδρες, λοιπόν, που ήταν καλοί μαθητές στο σχολείο και έπαιρναν εξίσου καλούς βαθμούς, είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες -ως ενήλικες πλέον- να πίνουν καθημερινά.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε μερικούς από τους πιθανούς λόγους του φαινομένου αυτού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: οι μορφωμένες γυναίκες, εξαιτίας των σπουδών τους αργούν να κάνουν παιδιά, αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς, εκτίθενται στην κατανάλωση αλκοόλ στα φοιτητικά χρόνια τους, έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και (νυχτερινή) διασκέδαση, εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπου το αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο κ.λπ.
Οι ανωτέρω καταστάσεις τις καθιστούν πολύ πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ και πολλές φορές στην εξάρτησή τους από αυτό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Social Science and Medicine».
Η έρευνα δεν ρώτησε τη Τζούλια που κατεβάζει ολόκληρα μπουκάλια με σαμπάνιες; Αλήθεια έχει τελειώσει το Λύκειο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: