6 Απρ 2010

Εκλογές και μετανάστες

Η αντιπολίτευση στην Αυστραλία υπόσχεται μεγάλη μείωση στους αριθμούς των μεταναστών για να μην υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας.
Σε μείζον θέμα για τις επικείμενες εκλογές στην Αυστραλία έχει αναχθεί η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού της χώρας μετά τη σημερινή δήλωση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία των Φιλελευθέρων, ότι θα μειώσει τη μετανάστευση εάν κερδίσει την εξουσία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ προσπάθησε τον προηγούμενο μήνα να προωθήσει την ιδέα της «Μεγάλης Αυστραλίας», αλλά απέτυχε με αποτέλεσμα το Εργατικό Κόμμα σήμερα να προσπαθεί να αποτινάξει την εικόνα του ότι ευνοεί μία αχαλίνωτη αύξηση πληθυσμού.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τόνι Άμποτ είπε ότι η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού στον αναπτυγμένο κόσμο, προκαλεί ανησυχία γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
«Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, δηλαδή περίπου 300.000 μετανάστες τον χρόνο, ο πληθυσμός το 2050 θα υπερβεί τα 36 εκατομμύρια», είπε ο Άμποτ, ο οποίος προσέθεσε ότι «για την Αυστραλία είναι ζήτημα υπερηφάνειας ότι από το 1788 και μετά κάθε γενιά παρέδιδε στα παιδιά της ένα καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που είχε παραλάβει από τους γονείς της».
«Ασφαλώς και δεν θα θέλαμε να είμαστε η πρώτη γενιά που παραδίδει στα παιδιά της ένα χειρότερο επίπεδο ζωής», τόνισε ο Aυστραλός πολιτικός.
Οι υψηλές ποσοστώσεις μετανάστευσης έχουν ενισχύσει την αύξηση του πληθυσμού σε ρυθμό τετραπλάσιο της Κίνας και διπλάσιο των ΗΠΑ και με τον τρέχοντα ρυθμό, ο πληθυσμός θα αυξηθεί από τα 22 εκατομμύρια που είναι τώρα στα 36 μέχρι το 2050 ενώ οι κάτοικοι του Σίδνει και της Μελβούρνης θα διπλασιαστούν.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης προτείνει επίσης αυστηρότερη προσέγγιση σε όσους από τη Μέση Ανατολή ζητούν άσυλο φτάνοντας συνήθως με πλοιάρια από την Ινδονησία.
Από την εκλογή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία, το 2007 έχουν καταγραφεί 103 αφίξεις πλοιαρίων με 4575 επιβάτες που ζήτησαν άσυλο. Οι περισσότεροι από αυτούς πήραν άδεια μόνιμης διαμονής ως πρόσφυγες.
Αλλά η αντιπολίτευση δεν δείχνει ενθουσιασμό να συνδέσει τα δύο θέματα, λέγοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού είναι διαφορετική περίπτωση από την ασφάλεια των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: