29 Μαρ 2010

Μειώνει τις επιδοτήσεις στο ρύζι η Ν. Κορέα

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να μειωθούν οι επιδοτήσεις για τους ορυζοπαραγωγούς, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες του απούλητου ρυζιού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας της χώρας.
«Δεν βλέπουμε πλέον τους ορυζοπαραγωγούς ως μωρά για ντάντεμα», είπε ο Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας, Δασών και Αλιευμάτων, Τσανγκ Ταε Πιονγκ, ο οποίος προσέθεσε ότι αν η κυβέρνηση του βρει κάποιον καλύτερο τρόπο να ξοδεύει το δημόσιο χρήμα, θα εξετάσει τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων».
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον κλάδο, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει βάλει μία ασπίδα προστασίας γύρω από τους ορυζοπαραγωγούς για να τους προστατεύσει από τον διεθνή ανταγωνισμό, διαθέτοντας τους την τελευταία 17ετία, 116 τρισεκατομμύρια γουόν (περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ) σε επιδοτούμενα δάνεια.
Η Σεούλ ορίζει μία συγκεκριμένη τιμή, στην οποία αγοράζει το ρύζι από τους παραγωγούς, γεγονός το οποίο τους αποθαρρύνει από το να διαφοροποιηθούν.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απόθεμα ενός εκατομμυρίου τόνων ρυζιού, το 70% των κορεατών αγροτών, σε όλη τους τη ζωή, παράγουν μόνο ρύζι.
Επιπρόσθετα και παρά το υψηλό απόθεμα, η Νότια Κορέα πρέπει να εισαγάγει μία συγκεκριμένη ποσόστωση ρυζιού στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που η Σεούλ έχει αναλάβει υπογράφοντας την Συμφωνία Ελάχιστης Πρόσβασης του γύρου της Ουρουγουάης των πολυμερών συνομιλιών για το εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: