18 Μαρ 2010

Αγωγή εναντίον της Τουρκίας σε κυπριακό δικαστήριο

Μια νέα τροπή παίρνουν οι αγωγές κατά της Τουρκίας σε σχέση με ακίνητες περιουσίες στα κατεχόμενα. Όπως αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», για πρώτη φορά κατατέθηκε αγωγή εναντίον της Τουρκίας σε κυπριακό δικαστήριο και η κίνηση έγινε από τον Όμιλο Σιακόλα και αφορά ακίνητη περιουσία των εταιρειών του στα κατεχόμενα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα είναι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα που βρίσκεται στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου.
Οι δικηγόροι Άντης Τριανταφυλλίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης καταχώρησαν την Τρίτη αγωγή ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας ζητώντας δήλωση του δικαστηρίου ότι η εν λόγω ακίνητη περιουσία είναι αποκλειστική ιδιοκτησία των εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα, ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα ακίνητα αυτά και ότι παράνομα εμποδίζει από το 1974 τους νόμιμους ιδιοκτήτες από του να τα χρησιμοποιούν και να τα αξιοποιούν.
Σύμφωνα με την αγωγή, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα κτήματα αυτά δεν ανήκουν στους ενάγοντες αλλά στην ίδια και στο ψευδοκράτος και ζήτησε όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας των εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα τροποποιηθούν ανάλογα.
Ο ισχυρισμός αυτός περιέχεται στο ψευδοσύνταγμα της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», το οποίο προνοεί ότι «όλες οι ακίνητες ιδιοκτησίες των Ελληνοκυπρίων που εγκαταλείφθηκαν στα κατεχόμενα μετά το 1974», συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας των εναγόντων, «αποτελούν περιουσία της ‘ΤΔΒΚ’ και κατ’ επέκταση της Τουρκικής Δημοκρατίας». Παράλληλα απορρίπτουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας των εναγόντων που πηγάζει από τους τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητούν την ανάλογη τροποποίησή τους.
Ο δικηγόρος Άντης Τριανταφυλλίδης δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι εφόσον η ιδιοκτησία των ακινήτων αμφισβητείται από την Τουρκία, με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι αποτελεί περιουσία του ψευδοκράτους παρόλο που οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους ουδέποτε τα εγκατέλειψαν, οι ενάγοντες νομιμοποιούνται να προσφύγουν στα Κυπριακά Δικαστήρια. Όπως επεσήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης αυτά είναι και τα μόνα αρμόδια για να αποφανθούν για το θέμα της ιδιοκτησίας των ακινήτων αυτών, δεδομένου ότι τα κτήματα βρίσκονται στα κατεχόμενα, τα οποία αποτελούν επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Περαιτέρω σημείωσε ότι πρόκειται για αστική υπόθεση που αφορά διαφωνία μεταξύ του ενάγοντος και του εναγόμενου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας. Επίσης, ανέφερε ότι οι ενάγοντες ζητούν αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και για παράνομη επέμβαση σ’ αυτήν από το 1974 και εντεύθεν. Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης είναι μια παρόμοια υπόθεση όπως η αγωγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Όραμς.
Η αγωγή θα επιδοθεί στην Τουρκική Δημοκρατία η οποία θα κληθεί από το δικαστήριο, εάν το επιθυμεί να παραστεί ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης για να απαντήσει στους ισχυρισμούς των εναγόντων και να αμφισβητήσει την απαίτησή τους. Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι ενάγοντες θα επιδιώξουν να επιδοθεί η αγωγή σε τουρκική πρεσβεία σε άλλη χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να προσέλθει ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης τότε ο κ. Σιακόλας θα ζητήσει έκδοση καταδικαστικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: