18 Μαρ 2010

Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Υπόμνημα με 14 αιτήματα παρέδωσαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Καρχιμάκη - αφού δεν κατάφεραν να συναντηθούν με την Κατερίνα Μπατζελή - οι εκπρόσωποι των Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο την Τετάρτη (17/3). Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως η προστασία από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα και η αύξηση των ελέγχων στην αγορά.
Οι κτηνοτρόφοι όπως επισημαίνουν στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο και στους εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή, η κτηνοτροφία ως παραγωγικός τομέας της οικονομίας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση.Την κατάσταση αυτή, όπως υποστηρίζουν, τη βιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το ζωικό κεφάλαιο, ελλείψει οικονομικής δυνατότητας, καλής συντήρησης και εκτροφής, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα τις καθημερινές πολλαπλές απώλειες. Οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές ενώ το κόστος παραγωγής καθημερινά αυξάνει με αποτέλεσμα την ετήσια μείωση του εισοδήματός τους. Τα τελευταία οικονομικά μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα την επιδείνωση της εισοδηματικής τους κατάστασης.
Τα 14 αιτήματα, την ικανοποίηση των οποίων διεκδικεί η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, είναι τα εξής:
1. Αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των τελευταίων ετών με αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ
2. Άμεση πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικής αποζημίωσης.
3. Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής ενόψει της εμπορικής περιόδου του Πάσχα.
4. Συνέχιση της λειτουργίας του ΕΛΟΓΑΚ, άμεση στελέχωση του Δ.Σ. (εκπροσώπηση της ΠΕΚ με δύο άτομα) και άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου του κρέατος.
5. Διασφάλιση τιμών παραγωγού (με ταυτόχρονη μείωση της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή) μέσων των ελέγχων της αγοράς στο 1,30 ευρώ/ κιλό για το πρόβειο, 0,90 ευρώ / κιλό για το κατσικίσιο και 0,60 ευρώ/ κιλό για το αγελαδινό
6. Δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για απώλεια ζωικού κεφαλαίου και παραγωγής.
7. Νέο κτηνοτροφικό νομοσχέδιο με απλούστευση των διαδικασιών για άδειες ίδρυσης και λειτουργίας και νομοθετική αναγνώριση της ΠΕΚ ως αυτόνομο συνδικαλιστικό όργανο των κτηνοτρόφων. Νομοθετική πρόβλεψη θέσπισης πόρων από την αύξηση της εισφοράς των 0,25 ευρώ στα 0,30 ευρώ.
8. Αύξηση του ποσού επιστροφής φόρου καυσίμων και επιστροφή του Φ.Π.Α. σε ποσοστό 15%.
9. Άμεση έναρξη των προγραμμάτων της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας.
10. Ρύθμιση χρεών (πάγωμα του άτοκου και χαριστική ρύθμιση για τα αιγοπρόβατα).
11. Κατάργηση της ηλεκτρονικής σήμανσης.
12. Άμεση πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης.
13. Συνέχιση της απόδοσης της ποιοτικής πριμοδότησης από τον ΕΛΟΓΑΚ.
14. Ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με επιχορήγηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: