19 Μαρ 2010

Καθησυχαστικοί για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος

Καθησυχαστικός για την συνεχιζόμενη εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος εμφανίζεται ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας Αργύρης Καλλιανιώτης ο οποίος αν και χαρακτηρίζει «φυσιολογικό» το φαινόμενο, εντούτοις επισημαίνει ότι είναι πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοια εποχή.
«Συνήθως το συναντούσαμε στα μέσα Απρίλη αλλά η καλοκαιρία και ο μεγάλος όγκος των βροχοπτώσεων συνετέλεσαν στην πρώιμη εμφάνισή του» εξηγεί ο κ. Καλλιανιώτης.
«Ειδικότερα, με τις πλημμύρες στον Έβρο, οδηγούνται πολλά νερά με θρεπτικά συστατικά στην θάλασσα δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη του πλαγκτόν», συμπληρώνει.Το φυτοπλαγκτόν με την επωνυμία «μεμιόψις», είναι στρογγυλό, έχει χτένια στην άκρη και φαίνεται με γυμνό μάτι. Μοιάζει με τη μέδουσα και στη χώρα μας ήρθε από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των πετρελαιοφόρων, τα οποία αδειάζουν τα απόνερά τους στο Αιγαίο για να γεμίσουν στη συνέχεια τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο. «Το πλαγκτόν σωρεύεται σε όλη την παράκτια ζώνη δυσχεραίνοντας το έργο των ψαράδων ενώ αυτή την εποχή δεν υπάρχουν οργανισμοί, όπως ζωοπλαγκτόν, για να το καταναλώσουν», αναφέρει ο κ.Καλλιανιώτης.Πάντως, μετά από έναν μήνα παρουσίας, μεγάλο μέρος του έχει ήδη κατακαθίσει πεθαμένο στον πυθμένα της θάλασσας και φαίνεται να υποχωρεί. Δημιουργούνται ωστόσο προβλήματα και πάλι στους ψαράδες, ειδικά στα γρι-γρι γιατί μπλέκεται στα δίχτυα και στις μηχανότρατες καθώς εγκλωβίζεται στα δίχτυα που ακουμπούν στον πυθμένα και προσθέτουν πολύ βάρος εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της βάρκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: