1 Μαρ 2010

Χρήμα και διαφθορά

Δημόσιο χρήμα που πήγε σε τσέπες ημετέρων για ανύπαρκτες υπηρεσίες, προσλήψεις συνεργατών και διευθυντών από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Αγροτικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) κατά παρέκκλιση της νόμιμης διαδικασίας και εκπομπές που κανείς δεν γνωρίζει πόσο κόστισαν στο Δημόσιο χαρακτήρισαν τη λειτουργία του αγροτικού «καναλιού».
«Απόλυτος άρχων» ήταν ο διευθυντής της TV του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιτροπή ελέγχου διερεύνησε τους όρους λειτουργίας του από το 2005 και συνέταξε πόρισμα που ρίχνει φως στο κανάλι των σκοτεινών αλληλεξαρτήσεων.
Σύμφωνα με αυτό:
*Αν και μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των απασχολουμένων, ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΠΕΓΕΠ αυξάνεται χωρίς αυτό να αιτιολογείται επαρκώς. Το 2005 εγκρίθηκαν 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να συναφθούν συμβάσεις έργου με 179 εξωτερικούς συνεργάτες. Το 2009 εγκρίθηκαν πιστώσεις 3 εκατ., ωστόσο ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών μειώθηκε σε 85.
*Η διοίκηση του ΟΠΕΓΕΠ δεν προέβη ως όφειλε σε επιλογή εξωτερικών συνεργατών κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επιλογής των καταλληλότερων. Σε κάποιες περιπτώσεις εξακολούθησε να χρησιμοποιεί τους ίδιους συνεργάτες που εργάστηκαν στην παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών όταν η αρμοδιότητα λειτουργίας του καναλιού ανήκε στη διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών του υπουργείου.
*Ο εκάστοτε διευθυντής του σταθμού ήταν «απόλυτος άρχοντας», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι προτάσεις του με σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου του γραφείου Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών διαβιβάζονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΓΕΠ όπου και εγκρίνονται.
*Οπως τονίζουν οι ελεγκτές, «κατά τον έλεγχο που διενεργήσαμε δεν κατέστη δυνατό να προσδιορίσουμε το κόστος παραγωγής και τον αριθμό των συμμετεχόντων για κάθε παραγόμενη εκπομπή». Εξηγούν ότι η συμμετοχή κάθε εξωτερικού συνεργάτη στην εκτέλεση του έργου προκύπτει από προφορικές εντολές του διευθυντή του καναλιού και όχι έγγραφες βεβαιώσεις. «Ως εκ τούτου είναι πρακτικά αδύνατη η εκ των υστέρων ταυτοποίηση του πραγματικού αριθμού των συμμετεχόντων στην υλοποίηση του έργου».
*Καταγράφουν «επιλεκτική» και «κατά την βούληση» του διευθυντή του καναλιού διανομή του ραδιοτηλεοπτικού υλικού σε ορισμένα ΜΜΕ της περιφέρειας. «Φρονούμε ότι για λόγους νομιμότητας και δεοντολογίας η διανομή στα ΜΜΕ πρέπει να γίνεται με ευθύνη της διοίκησης του ΟΠΕΓΕΠ» αναφέρει το πόρισμα. Οι εκπομπές παρέχονταν δωρεάν.
*Από το 2006 και μετά προβλήθηκαν ενστάσεις και ερωτήματα από υπηρεσίες του φορέα σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης και υλοποίησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: